Na hlavný obsah

MAAE chce demilitarizovanú zónu v okolí Záporožskej atómovej elektrárne do konca roka

Uviedol to generálny riaditeľ MAAE Grossi.

MAAE chce demilitarizovanú zónu v okolí Záporožskej atómovej elektrárne do konca roka
Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) chce, aby sa demilitarizovaná zóna okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) zriadila do konca tohto roka.

Uviedol to generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi pre taliansky denník La Repubblica v rozhovore, ktorý zverejnili v piatok (2. 12.). Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

„Mojím záväzkom je dospieť k riešeniu čo najskôr. Dúfam, že do konca roka,“ povedal Grossi. Pre dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani ďalšie stretnutie so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Naším cieľom je vyhnúť sa jadrovej havárii a nie vytvoriť vojenskú situáciu, ktorá by uprednostňovala jednu či druhú stranu,“ dodal šéf MAAE.

Generálny riaditeľ ruskej štátnej energetickej agentúry Rosatom Alexej Lichačov v piatok následne uviedol, že Rusko načrtlo svoj postoj k zavedeniu ochrannej zóny okolo ZAES a teraz čaká na odpoveď z MAAE.

„Náš zástupca pri MAAE vo Viedni Michail Ulianov (v tejto veci) aktívne pracuje. Teraz nie je rozhodnutie na ruskej strane,“ uviedol šéf Rosatomu, ktorého citovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Grossi v novembri povedal, že rozhovory s ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi o vytvorení demilitarizovanej zóny okolo ZAES sú „veľmi komplikované“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet