Na hlavný obsah

Mexiko je v pohotovosti pre blížiacu sa zimnú búrku z USA

Súčasné počasie si zatiaľ obete nevyžiadalo.

Mexiko je v pohotovosti pre blížiacu sa zimnú búrku z USA
Silný vietor so snehom v Buffale. Foto: TASR/AP

Zimná búrka, ktorá si v Spojených štátoch vyžiadala päť desiatok obetí, mieri do Mexika. Úrady tam varujú pred mrazmi na severe krajiny, kde môžu teploty klesnúť až k mínus 15 stupňom. Na juhu a juhovýchode Mexika hrozia búrky a na mori niekoľkometrové vlny, uviedol v utorok (27. 12.) španielsky denník El País.

Mexická metropola vyhlásila pre chladné počasie pohotovosť. Podľa meteorologičky Berenice Pelaesovej dorazí zimná búrka do Mexika v stredu (28. 12.). V severných štátoch sa očakáva sneh a teploty medzi mínus desiatimi a 15 stupňami Celzia.

„Nemôžeme povedať, že ide o najchladnejšie počasie, ktoré sme v krajine doteraz zaznamenali, ale táto búrka v USA je jednou z najsilnejších za posledné roky a dorazila aj k nám. Je napríklad neobvyklé, aby v stredných častiach krajiny padal dážď so snehom,“ uviedla Pelaesová.

Vietor s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu potom môže podľa národnej meteorologickej služby spôsobiť na juhu a juhovýchode krajiny na mori takmer štvormetrové vlny. Ľuďom v prímorských oblastiach preto mexické úrady odporučili, aby sa nepribližovali k plážam.

Poryvy vetra už spôsobili prerušenie elektrickej energie vo viacerých oblastiach štátu Oaxaca na juhozápade krajiny.

Mexiko ovplyvňuje klimatické fenomény mieriace zo severu kontinentu každoročne. Súčasné zimné obdobie si doteraz nevyžiadalo žiadne obete na životoch. Vlani na následky chladného počasia zahynulo šesť osôb na severe krajiny.

Organizácie občianskej spoločnosti vyjadrili znepokojenie nad situáciou ľudí z najchudobnejších oblastí vrátane tých, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v utečeneckých táboroch pozdĺž hranice so Spojenými štátmi a chýbajú pred prichádzajúcou zimnou búrkou vhodnú ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet