Na hlavný obsah

Mikulec ustál ďalšie odvolávanie, ostáva ministrom vnútra

Išlo už o ôsme hlasovanie o vyslovení nedôvery.

Mikulec ustál ďalšie odvolávanie, ostáva ministrom vnútra
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR

Parlamentu sa ani vo štvrtok (1. 12.) nepodarilo Romana Mikulca (OĽANO) odvolať z postu ministra vnútra. Návrh na jeho odvolávanie podala opozičná strana Smer-SD ešte začiatkom novembra. Vyčíta mu nezvládanie migračnej krízy, kritizuje ho aj za riadenie rezortu.

Z prítomných 143 poslancov hlasovalo za 71, proti bolo 47 poslancov a zdržali sa 23. Nehlasovali dvaja. Na odvolanie bolo treba 76 hlasov.

S jeho odvolaním súhlasili koaliční poslanci hnutia Sme rodina Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský aj Romana Tabák. Z tohto poslaneckého klubu nehlasoval iba Miloš Svrček, zvyšní 13 prítomní sa zdržali hlasovania.

Z prítomných koaličných poslancov sa zdržal iba Jozef Pročko (OĽANO), ostatní boli proti odchodu Mikulca z postu.

Pri poslednom hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra (15. 11.) však nebola Národná rada SR uznášaniaschopná. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ho teda presunul na štvrtok.

Išlo už o ôsmy pokus o jeho odvolanie z funkcie. Siedmy pokus iniciovala taktiež strana Smer-SD ešte 20. septembra.

Reakcie na odvolávanie Mikulca

„Toto odvolávanie je len dôkazom toho, že minister si svoju prácu robí dobre,“ uviedol po Mikulcovom odvolávaním premiér Eduard Heger (OĽANO) na svojom facebooku.

Podľa neho opozícia pravidelne žiada odchod ministra vnútra, pretože sa „boja o svoju slobodu a beztrestnosť“. Chcú ministra odvolať za prácu, ktorú európski lídri oceňujú, dodal.

K nelegálnej migrácii podľa jeho slov pristupujú „s plnou vážnosťou“ a prichádzajú s „konkrétnymi návrhmi“. „Namiesto teatrálnej výstavby plota na hraniciach a strašenia moslimskými komunitami, pomáhame chrániť vonkajšiu hranicu Európskej únie,“ dodal.

K odvolávaniu Mikulca sa vyjadrila aj strana Hlas-SD. Podľa predsedu strany Petra Pellegriniho „prevzali zodpovednosť za všetky minulé i budúce prešľapy ministra vnútra poslanci SaS a Sme rodina“. Tí totiž za jeho odvolanie nezahlasovali.

Dôvodov na Mikulcovo odvolanie bolo už podľa neho „neúrekom a neustále pribúdajú ďalšie“. SaS podľa Pellegriniho nepreukázala, že je „skutočne tvrdou opozíciou, za akú sa pred mesiacom sama pasovala“.

Robert Fico, predseda strany Smer-SD, ktorá návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra predložila, zopakoval, že Mikulec je podozrivý z korupcie i z iných trestných činov, nezvláda funkciu a je v nej len preto, že ho potrebuje líder OĽANO Matovič.

Mikulec podľa jeho slov ostal vo funkcii iba preto, lebo ho podržali poslanci SaS. Priamo je za to podľa neho zodpovedný predseda SaS Richard Sulík s jeho „vajatavou“ politikou.

Ak by návrh na odvolanie podporili zvyšní poslanci SaS, ktorí boli prítomní, bol by podľa Fica dostatok hlasov na jeho odvolanie. Myslí si, že SaS sa len hrá na opozičnú stranu.

Sme rodina nechcela rozvracať vládu

„Sme stabilná koaličná strana, ktorá nebude rozvracať vlastnú vládu,“ reagoval po výsledku hlasovania šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár s tým, že nemôžu ísť proti ministrovi tejto vlády a odvolávať ho.

„Už len tým, že sme ho nepodporili a že sme sa zdržali, vyjadrujeme nie úplnú spokojnosť s vedením tohto ministerstva,“ doplnil. Ak by sa poslanci Sme rodina pri hlasovaní pridali k SaS, Mikulec by podľa neho skončil.

Približne traja alebo štyria poslanci Sme rodina, ktorí boli v doterajších pokusoch o odvolávanie Mikulca za, vyjadrili podľa Kollára svoj osobný nesúhlas.

Osud Mikulca závisel podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho od dvoch klubov, a to SaS a Sme rodina. „Ani jeden, ani druhý nenašli odvahu, aby v plnej miere podporili odvolanie ministra,“ povedal. Pri SaS je to podľa neho o to zvláštnejšie, keďže chceli byť razantnou opozíciou.

Klub SaS pri hlasovaní nebol jednotný. Sulík uviedol, že jeho poslanci mali voľnú ruku a hlasovali podľa seba.

Poslankyňa z klubu SaS Vladimíra Marcinková sa zdržala a nehlasovala za odvolanie ministra. Svoje konanie vysvetlila tým, že viac ako práca Mikulca u nej zavážila práca policajného prezidenta Štefana Hamrana.

„Nemala som stopercentnú istotu, že táto vláda by podržala Hamrana vo funkcii potom, čo by Mikulec nebol ministrom, keďže vidíme zvyšujúci sa vplyv hnutia Sme rodina,“ vysvetlila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko