Na hlavný obsah

Milan Mlsna utkvel v pamäti verejnosti najmä ako Strýco Marcin

Zomrel pred 30 rokmi.

Milan Mlsna utkvel v pamäti verejnosti najmä ako Strýco Marcin
Rozhlasový redaktor a režisér, herec a komik Milan Mlsna ako ľudový rozprávač Strýco Marcin z Pezinka. Foto: Facebook/Senior magazín

Architekt, rozhlasový redaktor a režisér, herec a komik Milan Mlsna je staršej a strednej generácii známy najmä ako ľudový rozprávač Strýco Marcin z Pezinka. V utorok (13. 12.) ubehlo 30 rokov od jeho predčasnej smrti.

Pre známu postavu, ktorú stelesňoval viac ako 30 rokov, bolo charakteristické úsmevné slovo a vtip, ktoré u divákov či poslucháčov vyvolávali nevšedný ohlas.

Milan Mlsna sa narodil 6. novembra 1937 v Pezinku, kde prežil aj svoju mladosť. Venoval sa ochotníckemu divadlu ako herec i režisér. Bol tiež dobrým tanečníkom aj recitátorom.

„Bol to tiež vynikajúci hudobník a výborný spevák. Nikoho nikdy nepodceňoval a veril, že sa v každom nájde niečo dobré,“ spomínala na Mlsnu dnes už zosnulá redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu Milena Čeganová.

Nárečie sa naučil od starých Pezinčanov

V rodnom meste navštevoval starých Pezinčanov a zapisoval si zabudnuté zvyky a výrazy. Tento jeho vzťah k pezinskému nárečiu vyústil do vytvorenia postavy Strýca Marcina, ktorý vo svojich scénkach používal charakteristickú západoslovenčinu.

Obľúbený humorista autorsky spolupracoval s Vladimírom Nosáľom, pričom ich prvý monológ pre Strýca Marcina bol spracovaný na základe skeču Arkadija Rajkina „Keď horí, nehorí“.

Postavička známa humornými dialógmi v pezinskom nárečí si rýchlo získala mnoho priaznivcov. Aj tie najabsurdnejšie historky vedel Milan Mlsna podať presvedčivo, ako by sa z pohľadu obyčajného prostého človeka naozaj stali.

Nerozprával vtipy, rozprával život

Traduje sa, že Strýco Marcin nerozprával vtipy, on rozprával život. Viaceré nahrávky z jeho navštevovaných vystúpení vyšli aj na platni.

Milan Mlsna so svojím originálnym nárečím účinkoval aj v mnohých televíznych programoch. Napríklad Ringišpíl Strýca Marcina, alebo v rozhlasovej Roľníckej besede. 

Ľudový zabávač sa objavil na televíznych obrazovkách napríklad v kultovej komédii Sváko Ragan (1976) či v seriáli Moje kone vrané (1980).

Dlhé roky bol režisérom Slovenského rozhlasu a pôsobil v rozhlasových reláciách Pozor zákruta a Čo týždeň dal. „Na jednej strane bol zabávačom na pódiách, no na druhej strane bol aj prísnym režisérom, ktorý striehol na každú chybu,“ poznamenala Čeganová.

Humor využíval v najťažších momentoch

Posledné roky svojho života prežil Milan Mlsna v Bratislave, kde dňa 13. decembra 1992 vo veku 55 rokov zomrel.

Redaktor, moderátor a autor zábavných relácií Marián Grebáč spomína, že Mlsna svoj humor využíval aj v najťažších momentoch. „Keď po opakovaných transfúziách otvoril oči, trasľavým hlasom upozornil sestričku, že červené víno mu spôsobuje záhu,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko