Na hlavný obsah

Minister Hirman je proti dani pre Eustream, ktorú navrhlo OĽANO

Môže to podľa neho ohroziť prepravu plynu cez Slovensko.

Minister Hirman je proti dani pre Eustream, ktorú navrhlo OĽANO
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Minister hospodárstva Karel Hirman sa vyslovil proti dani pre Eustream, teda operátora tranzitnej plynovodnej siete na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík. O návrhu poslancov OĽANO, ktorý súvisí so štátnym rozpočtom na rok 2023, sa má v parlamente hlasovať vo štvrtok (22. 12.) po 11.00 h.

„Neuvážené rozhodnutie o dodatočnom zdanení spoločnosti Eustream môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale i značne ohroziť prepravu plynu cez Slovensko,“ zdôraznil Hirman. Poukázal na to, že Eustream nijako neprofituje zo zvýšených cien energií, ale práve naopak, energetická kríza ho výrazne zasiahla.

Dodal, že takéto zdanenie nie je štandardným opatrením mimoriadneho zdanenia energetických podnikov, aké sa v súčasnosti uplatňujú v Európskej únii.

„Mimoriadna daň sa plánuje uvaliť na spoločnosť, ktorá nielen že neprofituje zo súčasného enormného nárastu cien energií, ale naopak. Veľmi negatívne a výrazne ju postihla aktuálna energetická kríza v dôsledku vojny Ruska proti Ukrajine. Ale aj následkom rozhodnutia Moskvy zámerne jednostranne radikálne znížiť dodávku plynu do Európskej únie, vrátane Slovenskej republiky,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika