Na hlavný obsah

Kompenzácie cien energií závisia od schválenia rozpočtu, tvrdí Hirman

V provizóriu nebude mať štát na kompenzácie pre dodávateľov plynu.

Kompenzácie cien energií závisia od schválenia rozpočtu, tvrdí Hirman
Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman. Foto: TASR

Pomoc domácnostiam a firmám s cenami energií po novom roku bude záležať od toho, či poslanci schvália štátny rozpočet. Uviedol to v stredu (21. 12.) minister hospodárstva Karel Hirman.

„Ak sa schváli rozpočet, schváli sa aj to čo, sme deklarovali v memorande,“ vysvetlil. Memorandum ešte vo februári predstavil vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Nie je to problém vlády, ani mňa, ako ministra. Je to problém pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente,“ dodal.

Zároveň apeloval na poslancov a poslankyne Národnej rady SR, aby schválili štátny rozpočet. Má sa tak udiať vo štvrtok (22. 12.).

Ak sa rozpočet neschváli ešte tento rok, po 1. januári 2023 bude mať štát prostriedky len na kompenzácie pre dodávateľov tepla. Vyčlenené prostriedky by už nestačili na kompenzácie pre dodávateľov plynu. „Na ministerstve sme spravili všetky kroky, aby sme domácnostiam a podnikom vedeli poskytovať pomoc aj po 1. januári, „ povedal Hirman.

„V prípade domácností u elektriny ideme podľa memoranda so Slovenskými elektrárňami. V prípade firiem ceny neregulujeme, ale chceme poskytovať kompenzácie. Tie však absolútne závisia od štátneho rozpočtu a od finančných možností štátu,“ priblížil.

U plynu sa podľa Hirmana zatiaľ nemôže vydať nariadenie o všeobecnom hospodárskom záujme. Rezort hospodárstva totiž nemá k dispozícii k 1. januáru objem financií, ktorý potrebuje. „A to aj napriek tomu, že prostriedky máme pripravené. Vzhľadom na podmienky rozpočtového provizória však nemôžu byť použité. Taký je zákon,“ povedal.

V prípade cien tepla nariadenie, ktoré bolo vydané, sa podľa Hirmana aj aplikuje. „Nárast cien tepla bude rozdielny. Máme asi 800 rôznych dodávateľov tepla. Miera nárastu ceny sa zlimituje, nariadenie sa upraví,“ dodal.

Export ropných produktov zo Slovenska

Informoval o dohode medzi európskymi krajinami o regulácii cien plynu, ktorá bola dosiahnuť v pondelok (19. 12.). Dohoda má podľa neho pomôcť eliminovať extrémny nárast cien plynu v budúcom roku.

Tiež uviedol, že slovenská rafinéria Slovnaft bude môcť po 5. februári vyvážať všetky ropné produkty, a to nie len do Európy, ale aj na Ukrajinu. „K tejto výnimke zo sankčného režimu dopomohlo aj naše stretnutie s ukrajinskými predstaviteľmi priamo v Kyjeve,“ dodal.

Výnimka platila pôvodne len na diesel, no nakoniec sa týka všetkých výrobkov z ropy. „Pomôže to výrazne stabilizovať chod slovenskej rafinérie v budúcom roku,“ skonštatoval.

Vyplatené kompenzácie v tomto roku

Ministerstvo hospodárstva podľa Hirmana vyplatilo kompenzácie cien energií za august a september, kedy boli ceny najvyššie, už viac ako 7 400 hospodárskym subjektom v hodnote 64,5 milióna eur.

Pripomenul, že subjekty môžu podávať žiadosti o kompenzácie do štvrtka. „Mnohí si to nechali na poslednú chvíľu, no ak v žiadosti spravia chybu, nebude priestor na opravu a kompenzácia im nemusí byť do 25. decembra vyplatená,“ priblížil.

O pomoc môžu požiadať všetky subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť. Netýka sa to však iba firiem, ale aj neziskových organizácií, domovov sociálnych služieb, cirkví, športovísk a podobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika