Na hlavný obsah

Ministerstvo životného prostredia predstavilo zonáciu ďalších troch národných parkov

Cieľom je posilniť ochranu vzácnych biotopov.

Na snímke zonácia národných parkov.
Na snímke zonácia národných parkov.Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) predstavilo zonáciu ďalších troch národných parkov. Cieľom projektu je posilniť ochranu vzácnych biotopov. Predtým ako návrh predloží vláde, chce o ňom hovoriť so súkromnými vlastníkmi pozemkov.

Od 1. októbra platí, že 41-percent územia Národného parku Muránska planina je bezzásahová. V ostatných lokalitách môžu ťažiť palivové drevo pre miestnych obyvateľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Budeme ďalej dodávať drevo. Aj teraz už vlastne dodávame palivové drevo pre obyvateľov v okolitých obciach národného parku a samozrejme, staráme sa aj o to, aby sa lykožrút pokiaľ možno nešíril. Tu spracovávame aj kalamitnú ťažbu,“ povedal Ján Šmídt, riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina.

Rezort životného prostredia predstavil zonáciu ďalších troch národných parkov – Poloniny, Slovenský kras a Veľká Fatra. Od 24 do 46 percent území týchto parkov bude bezzásahových. To znamená, že sa v nich nebude ťažiť, čím sa majú ochrániť vzácne biotopy.

Komunikácia so súkromnými vlastníkmi

Cieľ ministerstva je zväčšiť územia bez zásahu na viac ako 50 percent rozlohy slovenských národných parkov. Najväčším problémom je ale komunikácia so súkromnými vlastníkmi.

„Bola výrazne negatívna, nesúhlasili s akýmkoľvek obmedzením. Preto sme zonáciu nastavili tak, že sme neobmedzili neštátnych vlastníkov lesov národného parku a prísna ochrana bola cielene a výhradne zameraná na štátne lesné pozemky,“ ozrejmil Eduard Apfel, riaditeľ Správy Národného parku Veľká Fatra.

„To však neznamená, že sa nepokúsime v nasledujúcom období výrazne zlepšiť vzťahy so súkromnými vlastníkmi tak, aby sme mohli aj naďalej v budúcnosti zvyšovať mieru ochrany územia,“ dodal Matej Dobšovič, riaditeľ odboru riadenia národných parkov MŽP SR.

Zonácia má priniesť aj zlepšenie prírodného turizmu. Preto aj územia s najväčším stupňom ochrany majú byť prístupné verejnosti. Ale iba regulovane a so sprievodcom.

Ministerstvo životného prostredia už pripravuje zonácie aj zvyšných troch národných parkov. Do konca budúceho roka by sa tak mali spraviť zonácie všetkých slovenských národných parkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko