Na hlavný obsah

Návštevnosť ubytovacích zariadení na Slovensku medziročne vzrástla

Hodnoty spred pandémie však ešte nedosiahla.

Návštevnosť ubytovacích zariadení na Slovensku medziročne vzrástla
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Návštevnosť ubytovacích zariadení na Slovensku v októbri vzrástla o takmer 60 percent. Ich služby využilo bezmála 450 000 ľudí. V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou však návštevnosť zaostávala o 22 percent. Vyplýva to z informácií štatistického úradu.

Slováci sa ubytovávali viac, než vlani. Ich počet v porovnaní s októbrom 2021 vzrástol o vyše 44 percent, čo predstavuje 294 000 hostí. Oproti roku 2019 v zariadeniach však chýbala pätina domácich návštevníkov. Slováci sa najviac ubytovávali v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Graf - Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach .
Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach .Foto: Štatistický úrad SR

Najmenej domácich návštevníkov mali ubytovacie zariadenia v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Najnižší podiel domácich hostí však zaznamenal Bratislavský kraj. Regiónom s najvyšším podielom domácich zákazníkov bola Banská Bystrica.

Zahraniční návštevníci využívali slovenské ubytovacie služby dvakrát viac v porovnaní s minulým rokom. Bolo ich 155 000. Ich počty medziročne vzrástli vo všetkých krajoch. Do hodnôt spred pandémie koronavírusu však chýbala ešte štvrtina cudzincov.

Najviac zahraničných zákazníkov mali, podobne ako v septembri, hotely v Bratislavskom kraji, kde ich bolo 70 000. Nasledoval Žilinský a Prešovský kraj. Zvyšné regióny nepresiahli hranicu 14 000 zahraničných návštevníkov.

Od začiatku roka sa dokopy ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 4,1 milióna návštevníkov. Chýbala teda štvrtina hostí v porovnaní s predpandemickým obdobím. Zahraničných hostí bolo v roku 2019 o 37 percent viac, domácich o 17 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika