Na hlavný obsah

Nemocnice nevedia, do akých kategórií ich zaradia, zoznam zatiaľ nezverejnili

Ministerstvo tvrdí, že o svojej budúcnosti vedia.

Nemocnice nevedia, do akých kategórií ich zaradia, zoznam zatiaľ nezverejnili
Na snímka protest proti reforme nemocníc. Foto: RTVS

Ani po roku od schválenia veľkej reformy nemocníc nie je známe, akú starostlivosť budú nemocnice v jednotlivých mestách poskytovať.

Zatiaľ sa nezverejnil zoznam, do akých kategórií ich zaradia. Ministerstvo v tom však problém nevidí a tvrdí, že nemocnice o svojom budúcom zaradení vedia.

Reforma siete nemocníc vyvolávala vo viacerých regiónoch nespokojnosť. Aj vo Svidníku ľudia protestovali a odmietali, aby sa z ich nemocnice stalo doliečovacie zariadenie.

Poslanci napriek tomu reformu koncom minulého roka schválili s tým, že zaradenie nemocníc do jednotlivých kategórií zverejnia až po komunálnych voľbách. Doteraz sa to nestalo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rezort zdravotníctva plánuje novú nemocničnú sieť predstaviť až po finálnom rozhodnutí, na budúci týždeň. Podľa analytika hotová mala byť ešte pred vyhlásením výzvy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Ministerstvo ju vypísalo v novembri.

„Vôbec nevzniká žiadna komplikácia ani chaos. Myslím si, že všetky nemocnice vedia, kam spadajú, pretože sme o tom s nimi veľmi dlho hovorili,“ hovorí minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši sú zo svojho budúceho zaradenia zaskočené. Presunúť sa majú do najnižšej kategórie. Mali by sa z nich stať komunitné zariadenia. Prišli by napríklad o pôrodnicu.

Ak sa zníži rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti, obyvatelia dotknutých regiónov sú pripravení opäť protestovať.

Ministerstvo sľubuje, že nová reforma nemocníc zvýši kvalitu starostlivosti, pretože náročné výkony sa sústredia v centrách, kde s nimi majú najviac skúseností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko