Na hlavný obsah

V galantskej nemocnici zatvorili detské oddelenie

Rodičia musia s deťmi cestovať do okolitých miest.

Detské oddelenie v nemocnici v Galante zatvorili. Prevádzkovateľ tvrdí, že dočasne. V nemocnici totiž chýba personál. Malých pacientov teraz ošetria a hospitalizujú nemocnice v okolí. Vzdialené sú desiatky kilometrov.

Detské oddelenie v Galante má 30 lôžok, ktoré slúžia pacientom do 18 rokov. Teraz zostávajú prázdne. Koľko personálu na oddelení a zdravotníkov aktuálne z práce vypadlo, sieť nemocníc nateraz neuviedla. Trvá na tom, že zatvorenie oddelenia je dočasné.

„Pacienti, ktorých zdravotný stav to dovoľuje, sa štandardne každý rok prepúšťajú z hospitalizácie domov na vianočné sviatky. Rovnako tak sa elektíva presunula na obdobie po sviatkoch, aby mohli byť pacienti doma s rodinami,“ uviedla Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete ProCare a Svet zdravia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najťažšie stavy skončia v nemocnici v Bratislave. O ostatných pacientov sa postarajú nemocnice v Dunajskej Strede, Trnave a Nitre.

„Nitrianska nemocnica funguje na hrane, čo sa týka detských pacientov. Máme obmedzené množstvo postelí aj personálu. Ide o naozaj kritickú situáciu. Keď nám pribudnú ďalší pacienti z Galanty, čo sa už deje hlavne v pohotovostiach a v noci, tak sa to ťažko zvláda,“ vysvetlil pediater Peter Visolajský.

Nedostatok personálu pociťuje sektor vo viacerých špecializáciách. Problémom zostáva odchod zdravotníkov do zahraničia. Štát ich aktuálne k práci na Slovensku chce motivovať zvýšením platov aj stabilizačnými príplatkami.

Od budúceho akademického roka by tiež na školách malo študovať viac študentov. V ročníku bude o 500 medikov viac ako teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny