Na hlavný obsah

Zakopané sa chystá na hrôzy Silvestra, miestni závidia Slovákom

Píše denník Gazeta Wyborcza.

Zakopané sa chystá na hrôzy Silvestra, miestni závidia Slovákom
Foto: Unsplash

Známe poľské lyžiarske stredisko Zakopané sa chystá na hrôzy sprevádzajúce vítanie Nového roka. Obchodníci metodicky zakrývajú výklady a vchody drevotrieskovými doskami, zatiaľ čo miestni obyvatelia sa sťahujú do vnútra svojich domovov.

Miestni obyvatelia podľa denníka Gazeta Wyborcza závidia slovenským susedom, pretože na južnej strane Tatier býva Silvester pokojnejší.

Zakopané sa „preslávilo“ opileckými výstrelkami počas davového slávenia Valentína vlani vo februári, ešte počas koronavírusovej pandémie, keď sa situácia vymkla z rúk. V každom prípade miestni nepodceňujú prevenciu v súvislosti so správaním sa davu tisícok ľudí so zábavnou pyrotechnikou a fľašami alkoholu v rukách.

„Pre obyvateľov Zakopaného je Silvester a Nový rok jedným z najhorších období roka. Ulice sú upchaté, chodníky sú plné ľudí, v obchodoch stoja dlhé rady. Niektorí si pred sviatkami robia nákupy dokonca na niekoľko dní, aby v tomto čase vyrážali von len pre základný tovar,“ napísal denník.

„Nákupy v tomto čase sú hrôza. Rýchlo a bez státia v radoch je možné ich vybaviť iba hneď po otvorení obchodov. Od Vianoc do Nového roka do Zakopaného radšej nejazdím, zásoby všetkého potrebného som si urobil už skôr,“ povedal denníku Tomasz z jednej z okolitých dedín.

Pred Silvestrom sa do metropoly poľských Tatier presúvajú tiež kolóny s policajtmi, ktorí sa budú snažiť kontrolovať podnapité davy. Pred barmi, reštauráciami a krčmami, ktoré sa odhodlajú otvoriť, sa skupiny vyhadzovačov budú snažiť ustrážiť, aby sa dovnútra dostali len ľudia s rezerváciou a aby pred vchodom neprepukali hádky.

Plesy a bály vystriedala diskotéka

Kedysi v poslednú noc roka gastronomické zariadenia v Zakopanom pracovali naplno. Každý hotel, ubytovňa a penzión organizovali silvestrovskú zábavu. Organizovali sa vychýrené plesy a bály. Tie vystriedala masová diskotéka, organizovaná provládnou televíziou TVP.

„Teraz po takej zábave nie je dopyt. Jedine luxusné hotely organizujú pre svojich hostí tance. Reštaurácie chystajú večere so živou hudbou miestnych horalov, ale nie je o to veľký záujem,“ hovorí Agáta Wojtowiczová z Tatranskej hospodárskej komory.

Na zábavu organizovanú TVP sa sťažujú tiež ďalší obyvatelia Zakopaného, pretože obrovská scéna je zvyčajne pripravená už v polovici decembra a hneď po vianočných sviatkoch začínajú skúšky pred silvestrovským koncertom a tie mnohokrát trvajú do neskorej noci. Umelcov je počuť v okruhu niekoľkých kilometrov, a to aj v národnom parku.

„Nedá sa to počúvať. Od poludnia do noci. Niekoľkokrát za sebou stále to isté. Všetko duní, akoby sa hudba nedala púšťať potichu. Chápem to na Silvestra, ale to, čo sa deje pred tým, je prehnané. A keď sa skončí koncert, začnú vystrájať hostia. Ťažko sa to dá vydržať, tie kriky, hádky a obrovské množstvo smetí, a to až do bieleho rána. Okolo nášho bývania je plot, ale aj tak je všade plno odpadkov a rozbitých fliaš,“ hovorí Anna bývajúca blízko miesta, kde sa silvestrovská zábava TVP odohráva.

Miestne úrady si zábavu pochvaľujú. Tvrdia, že je to propagácia Zakopaného. Miestni obyvatelia ale majú odlišné pocity. Veľa z nich si myslí, že tá zábava nie je pre mesto ani lacná, ani prospešná. „Zakopané prestalo byť kúpeľmi. Stalo sa miestom vyhľadávaným ľuďmi nízkej kultúrnej úrovne,“ tvrdí Anna.

Silvestrovská zábava pritiahne hostí na niekoľko hodín. Do Zakopaného prídu špeciálne vypravenými vlakmi a hneď po zábave odídu. Zanechajú za sebou hory smetí. „To nie sú klienti, po ktorých túži turistická destinácia. Vytúžený hosť strávi v Tatrách niekoľko dní,“ hovorí Agáta Wojtowiczová z hospodárskej komory.

Na Slovensku sú oslavy pokojnejšie

Silvester býva tiež časom, kedy ubytovanie zdražie aj o 30 a viac percent. Podľa rezervačných portálov je 80 percent kapacít na Silvestra obsadených. „Silvester je v sobotu, Nový rok v nedeľu, a tak veľa hostí má záujem len o dve noci,“ hovoria hoteliéri. Silvester je pre nich časom väčších zárobkov, ale aj väčšieho rizika. Po návšteve silvestrovských hostí bývajú často potrebné opravy.

Obyvatelia Zakopaného podľa denníka so závisťou pozerajú k slovenským susedom, pretože na južnej strane Tatier oslavujú Silvester úplne inak.

„V Tatranskej Lomnici sa oslavuje spontánne. Stretávame sa – obyvatelia a naši hostia, v parku v centre mesta asi pol hodiny pred polnocou. O polnoci si vymieňame želania, bývajú ohňostroje a po hodine ideme domov,“ opísal denníku jeden z miestnych obyvateľov, Peter.

„V Liptovskom Mikuláši na námestí organizujeme diskotéku. Okrem miestnych skupín tu bude diskdžokej a v stánkoch okolo námestia si návštevníci budú môcť kúpiť miestne špeciality,“ vysvetlila miestna obyvateľka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet