Na hlavný obsah

Obce môžu prísť o príspevky z eurofondu

Envirorezort totiž mení nariadenia a podmienky na získanie príspevku.

Obce môžu prísť o príspevky z eurofondu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia chce legislatívou motivovať samosprávy, aby lepšie separovali odpad. Ak nariadenie nenaplnia, nedostanú jednorazový príspevok z envirofondu. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje, že mnohé mestá a obce môžu prísť o ďalšie peniaze.

Keď sa Jana Matiašková stala v roku 2015 starostkou obce Lazany v prievidzskom okrese, obyvatelia separovali len 6,5 percenta odpadu. V súčasnosti patrí samospráva k najlepším na Slovensku.

Sú však obce, ktoré separujú aj o polovicu menej. Na to, aby získali jednorazový ročný príspevok z environmentálneho fondu, stačí triediť nad 31 percent. Teraz však ministerstvo navrhuje, aby od budúceho roka mali na príspevok nárok len obce, ktoré vyseparujú viac ako 40 percent.

ZMOS navrhuje so zvyšovaním miery separovania počkať. Obávajú sa, že recyklácia plastov sa v tomto roku znížila v súvislosti so zálohovaní nápojových obalov.

Ak obce klesnú pod 40 percent, prídu aj o tisíce eur z environmentálneho fondu. Samosprávy budú vedieť vyhodnotiť mieru separácie až vo februári.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Myslím si, že by to malo byť postupné. Ľudia sa postupne učia separovať, aj obce postupne zavádzajú separovaný odpad, ale ministerstvo tlačí čas,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Na nedostatky v separovaní popri zálohovaní upozorňuje aj odborník na odpady. „Z kontajnerov už zálohované nápojové obaly takmer vymizli, ale stále sa s nimi stretávame v zmesových kontajneroch,“ skonštatoval odborník na odpady Marek Brindzík.

Rezort životného prostredia sa aktuálne pripomienkam ZMOS k návrhu o poplatkoch a separácii nevyjadruje. Prerokovanie návrhu bude súčasťou rozborového konania, z ktorého vzíde finálna podoba nariadenia vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko