Na hlavný obsah

Obhajcovia obžalovaných v kauze Mýtnik spochybňujú oboch kľúčových svedkov

Obžalovaní vinu popierajú.

Obhajcovia obžalovaných v kauze Mýtnik spochybňujú oboch kľúčových svedkov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici už druhý deň vypovedal kľúčový svedok v kauze Mýtnik podnikateľ Michal Suchoba. Usvedčuje šesť obžalovaných z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti, medzi nimi aj podnikateľa Jozefa Brhela, jeho syna Jozefa Brhela či bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca.

Suchoba, ktorý spolupracuje s políciou, podrobne opisoval svoje väzby s obžalovaným Brhelom bez ktorého vplyvu na bývalé politické špičky a vstupu do svedkovej spoločnosti Allexis by sa nedostali k zákazkám pre daniarov. Hovoril aj o nie najlepších vzťahoch so synom Brhela a úplatkoch.

Vypovedal podobne ako spolupracujúci obvinený, bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, ktorému mal Brhel v hotovosti vyplácať kompenzáciu mzdy, za každý rok pôsobenia v správe 200 000 eur. Imrecze, ktorý predtým pôsobil v lepšie platenom súkromnom IT sektore, to považoval za „dorovnávanie mzdy“.

Vraj vypovedajú nepravdivo

Obžalovaní vinu popierajú. Ich obhajcovia spochybňujú oboch kľúčových svedkov, vraj vypovedajú nepravdivo, lebo sa chcú vykúpiť zo zločinov. Podľa nich práve oni mali byť hlavami zločineckej skupiny na finančnej správe, ktorá páchala rozsiahlu daňovú trestnú činnosť.

Nedôveryhodnosť Suchobu mala dokazovať aj 25-minútová zvuková nahrávka z iného trestného konania, ktorú v roku 2015 zhotovil Marian Kočner. Ide o jeho rozhovor so Suchobom.

Obhajcovia ešte v utorok (29. 11.) a aj vo štvrtok (1. 12.) žiadali súd, aby ju prehral, keďže z nej vyplýva, že Suchoba sa spolčil s Kočnerom, aby mu pomohol zakryť daňové delikty na finančnej správe v objeme 4,2 milióna eur.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry nahrávka nemá spojitosť s konaním a relevanciu k dokazovaniu v kauze Mýtnik. Senát ŠTS návrh obhajoby napokon zamietol..

Proces bude pokračovať začiatkom februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko