Na hlavný obsah

Obrovskú vlnu štrajkov zažívajú aj v Británii

Najnovšie sa pridali zamestnanci hraničných kontrol na letiskách.

Obrovskú vlnu štrajkov zažívajú aj v Británii
Pracovníci hraničných kontrol protestujú neďaleko letiska v Birminghame. Foto: TASR/AP

K obrovskej vlne štrajkov, ktorá zmieta Spojené kráľovstvo, sa v piatok (23. 12.) pridali aj zamestnanci pohraničných kontrol na britských letiskách. Rovnako ako pracovníci železníc, pošty či nemocníc žiadajú zvýšenie platov.

Ostrovná ekonomika čelí okrem následkov brexitu, podobne ako ostatné štáty, najvyššej inflácii a rastu cien energii za uplynulých 40 rokov. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Desaťtisíce ľudí prichádzajú v piatok do Británie, aby Vianoce strávili so svojimi blízkymi. Počas najbližších troch dní ich však mnohí najskôr strávia čakaním v dlhých radoch. Viac ako 1 000 zamestnancov hraničnej kontroly totiž neprišlo do práce.

Šéfka odborových zväzov Allison McNeill vysvetlila, že situácia je neúnosná. Ľudia, ktorí zodpovedajú za bezpečnosť krajiny, už roky, pokiaľ ide o platy, zostávajú na chvoste rezortu vnútra, pod ktorý patria. Pri súčasnej inflácii je to pre nich extrémne ťažké. Vláda však ich požiadavky pred štrajkom odmietla.

Pasové kontroly tak budú viaznuť nielen na jednom z najrušnejších letísk v Británii, londýnskom Heathrowe, ale aj v Gatwicku, Birminghame, Cardiffe, Manchesteri a Glasgowe. K štrajku sa pridali aj pracovníci hraničných kontrol v prístave New Haven vo Východnom Sussexe.

Štrajky budú pokračovať

Trojdňová akcia sa tak dotkne viac ako 10 000 letov a 250 000 pasažierov. Letiská informujú, že cestujúci môžu využívať elektronické brány, ktoré snímajú pasy. Napriek tomu sa však očakávajú dlhé rady pasažierov, ktorí do krajiny vstupujú.

Britský premiér Rishi Sunak zatiaľ radu či nápad, ako situáciu so štrajkujúcimi zamestnancami verejného sektora vyriešiť, nemá. Hovorí, že je sklamaný z takýchto akcií, ktoré sa organizujú počas Vianoc. Chápe, že mnohí majú náročnú ekonomickú situáciu, preto zaviedli finančnú pomoc na účty za energie. Každá rodina dostane počas zimy takmer 900 eur.

Pracovníci hraničných kontrol však žiadajú zvýšenie platov. Ak im vláda nevyjde v ústrety, druhé kolo štrajku plánujú od stredy (28. 12.) až do Silvestra (31. 12.). Pridať sa k ním chcú opäť aj vodiči sanitiek, zdravotné sestry či poštoví zamestnanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál