Na hlavný obsah

Od leta žijú desiatky ľudí vrátane detí v priestoroch školskej jedálne

Mesto ich tam presunulo po zrútení schodiska v ich bytovke.

Od leta žijú desiatky ľudí vrátane detí v priestoroch školskej jedálne
esiatky ľudí vrátane detí od leta žijú v priestoroch školskej jedálne v Michalovciach. Foto: RTVS

Bez súkromia a donedávna aj bez prístupu k teplej vode. Desiatky ľudí vrátane detí od leta žijú v priestoroch školskej jedálne v Michalovciach. Mesto ich tam presunulo po tom, keď sa zrútilo schodisko v ich bytovke, ktorú následne museli zbúrať. Situáciou sa zaoberá aj komisár pre deti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Osemdesiat ľudí, z ktorých takmer polovica sú deti, v jednej miestnosti prespávajú, varia i s najmenšími sa pripravujú do školy. V jedálni najskôr žilo približne 170 ľudí. Postupne však viacerí odišli.

Na nedávnom pracovnom stretnutí so zástupcami štátu mesto zabezpečilo v jedálni prístup k teplej vode. Osprchovať sa i oprať si môžu v neďalekom hygienickom centre. Východiskom je podľa mesta výstavba kontajnerových bytov.

„V súčasnosti čakáme na cenovú ponuku a následne uvidíme aké sú možností mesta. Veríme, že bude možnosť čerpať aj externé financie na realizáciu kontajnerového bývania,“ uviedla Mária Stríčková, hovorkyňa Michaloviec.

Vypovedané zmluvy

Mesto tvrdí, že obyvateľom bytovky, ktorú po odporúčaniach statika nechali zbúrať, ešte pred zrútením schodiska vypovedali zmluvy. „A to presne na základe toho, že bytový dom nebol vhodný na bývanie. Avšak aj napriek tomu bol obývaný,“ dodala Stríčková.

Komisár pre deti, Jozef Mikloško, hovorí, že prípadov, keď rodiny z osád náhle prídu o bývanie bude najmä v zime pribúdať. A to najmä v dôsledku požiarov.

„Treba nájsť mechanizmus ako okamžite pomôcť nejakej rodine v núdzi. Či už je to nejaký jednorazový príspevok na bývanie, tak ako v Českej republike.Rokujeme s ministerstvom práce, aby vznikla nejaká taká jednorazová dávka,“ povedal.

Ústredie práce hovorí, že zabezpečenie bývania nespadá do ich kompetencie. Úrad práce vie rodinám pomôcť napríklad s podaním žiadosti o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny