Na hlavný obsah

Opozícia chce schváliť zmenu ústavy

To, či nájde potrebné hlasy, zostáva otázne.

Opozícia chce schváliť zmenu ústavy
Prázdna rokovacia sála NR SR. Foto: TASR

Kým OĽANO hľadá podporu pre novú parlamentnú väčšinu, opozičné strany chcú už v utorok (20. 12.) schváliť zmenu ústavy tak, aby si poslanci vedeli skrátiť volebné obdobie a začať hľadať termín predčasných volieb. Otázne ostáva, či sa nájde potrebných 90 hlasov.

Dostatočnú podporu zatiaľ nemá zaručenú ani rozpočet. Hlasy jednotlivé strany podmieňujú splnením svojich požiadaviek. Viaceré si navzájom odporujú. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

V straníckej centrále na Zámockej ulici aj v pondelok (19. 12.) sedelo vedenie hnutia OĽANO. K jasnému záveru doposiaľ nedospelo. Premiér v nedeľu (18. 12.) na sociálnej sieti naznačil, že chce predstaviť novú víziu a vzdať sa podľa neho nie je riešením.

Ak by išlo o zostavenie novej sedemdesiat-šestky, potrebovala by získať podporu v parlamente. A vyjadriť jej dôveru by tak museli aspoň dvaja poslanci, ktorí minulý týždeň hlasovali za jej odvolanie. Podporu jej zatiaľ vyjadrila len skupina odídencov z OĽANO okolo Jána Budaja. SaS podľa Jany Bittó Cigánikovej počká na jej predstavenie.

Po 17. hodine rokovali poslanci na grémiu, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po jeho skončení oznámil, že poslanci, ktorých návrhy počkajú, môžu svoje novely stiahnuť. Avizoval, že schôdzu v utorok pravdepodobne preruší do 10. januára.

Opäť zasadne grémium

V utorok sa tak bude rokovať o novele ústavy a potom zasadne opäť grémium, aby sa dohodlo na ďalšom postupe. Schválením zmeny ústavy tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie, podmieňuje strana Hlas-SD podporenie rozpočtu.

„Zmena ústavy, vyhlásenie predčasných volieb s konkrétnym dátumom, následne schválenie rozpočtu. Akonáhle budú špekulovať, že najprv rozpočet, potom predčasné voľby, nie sme takí neskúsení, aby sme sa nechali oklamať,“ skonštatoval Peter Pellegrini (Hlas-SD)

V prípade, že na štátnom rozpočte nebude dohoda, odkladá sa hlasovanie aj o ňom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál