Na hlavný obsah

Pandémia covidu podľa nemeckého virológa skončila

Situáciu by mohla zmeniť jedine nová mutácia, tvrdí.

Pandémia covidu podľa nemeckého virológa skončila
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Pandémia choroby COVID-19 sa skončila, šírenie koronavírusu počas tohtoročnej zimy je endemické. V rozhovore zverejnenom v utorkovom (27. 12.) vydaní denníka Tagesspiegel to povedal popredný nemecký virológ Christian Drosten.

Zvratom by podľa Drostena, ktorý bol jednou z hlavných tvárí nemeckého boja s covidom, mohla byť nová mutácia, čo však v súčasnej situácii nepredpokladá.

„Túto zimu zažívame prvú endemickú vlnu SARS-Cov-2, podľa mňa tak pandémia skončila,“ povedal Drosten, „To znamená, že po tejto zime bude mať populácia širokú a odolnú imunitu, že sa v lete vírus sotva presadí. Mohlo by však nastať nepríjemné prekvapenie v podobe mutačného skoku. Ale ani to už v tejto chvíli neočakávam,“ povedal.

Drostenov názor, že šírenie vírusu prešlo z pandemickej fázy do endemickej, zdieľa tiež Thomas Mertens, ktorý je predsedom nemeckej Stálej očkovacej komisie (Stiko). Drosten predpokladá, že budúca prítomnosť covidu nebude podobná chrípke, proti ktorej sa treba očkovať dlhodobo.

„O niekoľko rokov by sme mohli mať chorobnosť spôsobenú SARS-Cov-2 podobnú ako pri iných koronavírusoch, proti ktorým sa vôbec neočkuje,“ povedal.

Nový nápor infekcií

Napriek tomu však Drosten minimálne u dospelých odporúča využívať nové očkovacie možnosti, aby sa predišlo chorobám horných dýchacích ciest. To by podľa neho umožnilo vyvarovať sa rozsiahlych vĺn respiračných infekcií, akým teraz nielen Nemecko čelí.

„Kombinovaným očkovaním budeme môcť v budúcnosti kontrolovať vírusy vyvolávajúce nachladnutie natoľko, že nebude dochádzať k takým situáciám, v akej sme teraz,“ povedal.

Nemecké nemocnice sú v posledných týždňoch pre prudké šírenie chrípky a respiračného syncytiálneho vírusu (RSV) preťažené. Ústredná berlínska klinika Charité preto, podobne ako iné nemocnice, funguje v núdzovom režime.

„Situácia sa z kontroly nevymkne, ale potrvá trýznivo dlho,“ povedal Drosten, ktorý je v Charité šéfom virologického inštitútu. „Preťaženie potrvá ešte niekoľko týždňov,“ dodal.

Rušenie opatrení

Drostenov rozhovor v Nemecku opäť povzbudil volanie časti politikov po zrušení zvyšných pandemických opatrení. Tým najviditeľnejším sú povinné rúška v zdravotníckych zariadeniach a v prostriedkoch hromadnej dopravy.

V diaľkovej doprave rúška nariaďuje celonemecký zákon. Nosenie respirátorov v regionálnej a mestskej doprave potom regulujú jednotlivé spolkové krajiny. Viaceré regióny už rúška v MHD k nespokojnosti spolkového ministra zdravotníctva Karola Lauterbacha zrušili.

Na zrušenie koronavírusových opatrení vyzvali okrem iného liberálny minister spravodlivosti Marco Buschmann alebo podpredseda liberálov Wolfgang Kubicki.

Kubicki teraz od koaličných sociálnych demokratov kancelára Olafa Scholza a Zelených očakáva rýchlu úpravu zákona o boji proti infekčným chorobám, aby sa všetky povinné opatrenia proti covidu mohli zrušiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet