Na hlavný obsah

Počet obetí zosuvu pôdy na ostrove Ischia stúpol na 11

Jedna žena je stále nezvestná.

Počet obetí zosuvu pôdy na ostrove Ischia stúpol na 11
Hasiči skúmajú miesto zosuvu pôdy následkom prudkých dažďov v meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia 28. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Záchranári na talianskom ostrove Ischia vo štvrtok (1. 12.) našli telá troch ľudí, ktorí zomreli v dôsledku sobotňajších (26. 11.) zosuvov pôdy. Ide o dvoch mužov a jednu ženu. Počet obetí tohto nešťastia tak vzrástol na jedenásť. Pátranie pokračuje po jednej nezvestnej žene, napísala agentúra ANSA.

Hasiči vo štvrtok vyzdvihli telá 37-ročného muža a 32-ročnej ženy, ktorých tri maloleté deti taktiež zahynuli pri sobotňajšom zosuve pôdy, napísal denník Corriere della Sera. Našli tiež telo tridsaťdvaročného muža, ktorého družka je tiež medzi obeťami katastrofy.

„Pokračujú pátracie práce po poslednej nezvestnej žene,“ uviedli talianski hasiči na twitteri. Podľa médií ide o 32-ročnú zamestnankyňu miestneho baru.

Záchranári sa ale obávajú, že budú musieť v najbližších hodinách pátranie po nezvestnej žene prerušiť. V piatok (2. 12.) sa v oblasti totiž znovu očakávajú silné zrážky. „Nemôžeme vylúčiť ďalšie zosuvy,“ povedal v parlamente minister pre more a južné regióny Sebastiano Musumeci.

Úrady preto vytýčili oblasť zahŕňajúcu zhruba 300 domov a budov. Tie v prípade výrazného zhoršenia počasia evakuujú.

Ischia je sopečný ostrov od Neapola vzdialený asi 30 kilometrov. Známy je svojimi termálnymi kúpeľmi a malebným pobrežím, no je veľmi náchylný na prírodné katastrofy.

V spomínanom mestečku Casamicciola Terme zomreli v roku 2017 dvaja ľudia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 4. V roku 2006 a 2009 mestečko zasiahli aj ďalšie dva zosuvy pôdy, ktoré si vyžiadali životy piatich ľudí.

Mnohí odborníci a aktivisti tiež upozorňujú, že Ischia je zraniteľnejšia prírodnými pohromami aj z dôvodu vysokého počtu nelegálne postavených budov. Miestni politici však tvrdia, že najväčším problémom ostrova je neexistencia preventívnych opatrení proti zosuvom pôdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet