Na hlavný obsah

Počet zomretých sa priblížil k stavu z obdobia pred pandémiou

COVID-19 klesol v rebríčku najčastejších príčin úmrtí.

Počet zomretých sa priblížil k stavu z obdobia pred pandémiou
Ilustračná snímka náhrobného kameňa na cintoríne. Foto: Unsplash

Počet zomretých osôb bol na Slovensku v novembri o 2 percentá vyšší než aká bola priemerná hodnota rovnakého mesiaca rokov 2015 až 2019, čiže pred pandémiou koronavírusu. V dvoch krajoch bol počet úmrtí nižší ako päťročný priemer pred pandémiou.

Ochorenie COVID-19 kleslo v rebríčku najčastejších príčin úmrtí na ôsme miesto. Informoval o tom vo štvrtok (22. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V novembri tohto roku zomrelo na Slovensku takmer 4 400 osôb. Ide o druhý najnižší počet úmrtí za posledných trinásť mesiacov. Celková nadúmrtnosť bola v novembri najnižšia v tomto roku, uviedol ŠÚ SR.

Naopak, najvyššie hodnoty zaznamenali analytici v marci. „Pri takmer 6 000 úmrtí dosiahla nadúmrtnosť vyše 21 percent. Pritom v novembri 2021 bola približne na úrovni až 75 percent,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najčastejšie zomierali seniori

V novembri, ale aj počas celého roka 2022 zomieralo výrazne menej ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) v porovnaní s päťročným priemerom pre pandémiou koronavírusu. Nižší počet úmrtí zaznamenal ŠÚ SR aj v skupine ľudí v predproduktívnom veku (od 0 do 14 rokov).

Nadúmrtnosť sa prejavovala len v skupine seniorov nad 65 rokov. Táto skupina je najpočetnejšia z troch základných vekových skupín v štruktúre zomretých, dodal ŠÚ SR. „V novembri 2022 dosiahla viac ako 6 percent. Celkovo zomrelo približne 3 400 seniorov, a teda tvorili takmer 78 percent všetkých úmrtí,“ skonštatoval.

Graf počtu zomretých osôb na Slovensku podľa mesiacov.
Graf počtu zomretých osôb na Slovensku podľa mesiacov. Foto: Štatistický úrad SR

Vývoj úmrtnosti bol výrazne horší u mladších seniorov (od 65 do 74 rokov), ako u starších seniorov (nad 75 rokov). U prvej skupiny bola nadúmrtnosť viac ako 17 percent, zatiaľ čo u druhej bola len na úrovni necelých 2 percent.

Nižší počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou zaznamenal ŠÚ SR len v Nitrianskom kraji (o 3 percentá) a v Trenčianskom kraji (o 1 percento). Ostatné kraje dosiahli nadúmrtnosť, pričom najnižšia bola v Trnavskom kraji (1 percento) a najvyššia v Košickom kraji (7 percent).

Rebríček najčastejších príčin úmrtí

Ochorenie COVID-19 kleslo v zozname najčastejších príčin úmrtí. „Celkovo na následky infekcie koronavírusu zomrelo v novembri 81 osôb. Ich počet medzimesačne klesol takmer o polovicu a podiel obetí tohto ochorenia tak predstavoval necelé 2 percentá zo všetkých zomretých,“ uviedol ŠÚ SR.

Spomedzi 22 skupín ochorení tak ochorenie kleslo zo šiestej priečky (kde bolo v októbri) na aktuálne ôsme miesto v rebríčku najčastejších príčin úmrtí.

Najčastejšími príčinami smrti boli v novembri najmä choroby obehového systému. Tvorili až 47 percent úmrtí (takmer 2 100 osôb) a nádory 23 percent (približne 1 000 osôb). Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny smrti, vysvetlil ŠÚ SR.

Graf najčastejších príčin úmrtí osôb na Slovensku.
Graf najčastejších príčin úmrtí osôb na Slovensku. Foto: Štatistický úrad SR

Na choroby obehového systému zomrel v novembri takmer rovnaký počet osôb ako v priemere rokov 2015 až 2019, a teda pred pandémiou. „V prípade nádorových ochorení zomrelo už piaty mesiac po sebe menej ľudí ako predstavuje päťročný priemer, aktuálne o takmer 12 percent“ dodal.

Prvých päť najčastejších príčin dopĺňali v novembri úmrtia na choroby dýchacej sústavy (s 8-percentným podielom), tráviacej sústavy (7 percent) a vonkajšie príčiny úmrtí (5 percent).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko