Na hlavný obsah

Vyššia nadúmrtnosť vlani zapríčinila nárast priznaných vdovských dôchodkov

Pandémia zásadne ovplyvnila život na Slovensku.

Vyššia nadúmrtnosť vlani zapríčinila nárast priznaných vdovských dôchodkov
Ilustračná snímka dôchodkyne. Foto: Unsplash

Život na Slovensku v roku 2021 zásadne ovplyvnila druhá a tretia vlna pandémie ochorenia COVID-19. Spoločnosť zaznamenala zvýšenú nadúmrtnosť, klesla stredná dĺžka života pri narodení a stúpol počet priznaných vdoveckých dôchodkov. Uviedol to v utorok (6. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V roku 2021 na Slovensku zomrelo 135 osôb na 10 000 obyvateľov. Ide o najvyššiu hodnotu od roku 1946. Pred pandémiou tento ukazovateľ dosahoval menej ako 100 zomretých na 10 000 obyvateľov.

„Pretože zomierali predovšetkým starší ľudia, stredná dĺžka života pri narodení klesla približne o dva roky, na hodnoty spred pätnástich rokov,“ spresnil ŠÚ SR. Muži sa v priemere dožívali 71,2 roka a ženy 78,1 roka.

Opatrenia, ktoré vláda zaviedla s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu v populácii (karanténa či domáca izolácia), mali negatívny vplyv na ľudskú psychiku. V roku 2021 došlo k 548 samovraždám, čo bol najvyšší počet od roku 2016.

Následkom vysokej nadúmrtnosti stúpol počet novopriznaných vdovských dôchodkov, a to o 29 percent. Počet vdoveckých dôchodkov stúpol približne rovnako (o 28 percent).

Práca počas pandémie

Rekordne vzrástla aj práceneschopnosť. Celkový počet ukončených prípadov pracovnej neschopnosti na 100 000 poistencov stúpol v porovnaní s rokom 2019 o 39 percent. „Počet prípadov práceneschopnosti z dôvodu infekčného ochorenia vzrástol takmer 45-násobne,“ skonštatoval ŠÚ SR.

Práca z domu v spojení s rôznymi obmedzeniami pohybu sa prejavili aj na poklese počtu cestujúcich v doprave.

„Oproti roku 2019 prepravili železnice o takmer 57 percent osôb menej. Počet cestujúcich v autobusovej doprave klesol o 63 percent. Mestská hromadná doprava prepravila len tretinu cestujúcich v porovnaní s rokom 2019,“ uviedol ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko