Na hlavný obsah

Poslanci schválili solidárny príspevok rafinérií a ďalších firiem

Za hlasovalo 94 poslancov zo 136 prítomných.

Poslanci schválili solidárny príspevok rafinérií a ďalších firiem
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

Firmy, ktoré vytvárajú aspoň 75 percent svojho obratu z hospodárskej činnosti v odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, zaplatia solidárny príspevok z vyšších ziskov.

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (22. 12.) schválili zákon o solidárnom príspevku. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Za hlasovalo 94 poslancov zo 136 prítomných. Proti nehlasoval nikto a zdržalo sa hlasovania 41 poslancov. Nehlasoval jeden.

Návrh podporili všetci prítomní poslanci hnutia OĽANO, strany SaS a takmer všetci zo Sme rodina. Predseda parlamentu Boris Kollár nehlasoval a Peter Pčolinský (obaja Sme rodina) nebol prítomný. Za hlasovali aj poslanci z Občiansko-demokratickej platformy, medzi nimi napríklad Kristián Čekovský, Monika Kozelová, Róbert Halák či Ján Mičovský.

Znížená sadzba dane na 55 percent

Sadzba solidárneho príspevku mala byť pôvodne 70 percent. Na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov ju poslanci znížili na 55 percent. Zdania sa príjmy za rok 2022.

„Zákon reaguje na prijatie nariadenia Rady EÚ o núdzovom zásahu s cieľom riešiť vysoké ceny energie zo dňa 6. októbra 2022,“ uviedlo ministerstvo financií v predloženom návrhu.

Priemer porovnávacích období sa podľa dôvodovej správy počíta zo štyroch po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, z ktorých prvé začalo po 1. januári 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika