Na hlavný obsah

Posun v liečbe rakoviny. Geneticky modifikované vírusy majú napadať rakovinové bunky

Dĺžka života pacienta sa tak môže zvýšiť.

Očakávaná dĺžka života pacientov s rakovinou v pokročilom štádiu sa môže zvýšiť. Britskí vedci tvrdia, že s novou liečbou dvojnásobne. Pomôžu im v tom geneticky modifikované vírusy, ktoré napadnú rakovinové bunky.

Vedci tvrdia, že rakovinové bunky majú vlastný ekosystém, pomocou ktorého bojujú proti imunite človeka. Myslia si, že jeho preprogamovanie je kľúčom k liečbe pacienta.

„Geneticky modifikovaný vírus zabezpečí, že sa oslabí obrana rakovinového ekosystému. Naruší sa aj schopnosť šírenia rakoviny v tele. V konečnom dôsledku docielime, že imunitný systém pacienta sa s bunkami rakoviny dokáže lepšie vysporiadať,“ vysvetlil riaditeľ rádioterapie v Inštitúte pre výskum rakoviny Kevin Harrington.

Mnoho pacientov, najmä tých, ktorí bojujú s rakovinou v pokročilom štádiu, majú pre náročnú liečbu oslabený imunitný systém. Vedci počítajú aj s tým.

„Existujú, a stále sa vyvíjajú nové typy chemoterapeutických liekov, ktoré nielen zabíjajú rakovinové bunky, ale aj aktivujú imunitný systém. Veľkú úlohu teda zohrajú ošetrujúci lekári a budú musieť vybrať správnu kombináciu liekov k našej liečbe,“ pokračoval Harrington.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Liečba sa zatiaľ určila pre pacientov, ktorí trpia napríklad rakovinou kože, prsníka či prostaty. Vedci dúfajú, že sa im podarí vírus naprogramovať, aby si sám našiel cestu k rakovinovým bunkám v ľudskom tele.

„Som šťastná, že som mala možnosť podstúpiť túto experimentálnu liečbu, ktorá mi aj pomohla. Verím, že čoskoro bude pomáhať väčšiemu počtu pacientov,“ povedala pacientka Amy Bianchiová.

Čím viac sa choroba rozšíri v tele pacienta, tým je liečba aj touto metódou náročnejšia, no nie nemožná. Výsledky ukázali, že sa dajú zachrániť aj pacientov v treťom či štvrtom štádiu rakoviny.

Imunobiologická liečba je nákladná. Vedci sa preto spoliehajú na európsku spoločnosť pre lekársku onkológiu, že projekt zaradí medzi dôležité, aby liečbu preplácalo čo najviac poisťovní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet