Na hlavný obsah

Pri liečbe rakoviny v brušnej dutine využívajú hypertermickú chemoterapiu

Pacientom môže výrazne predĺžiť život.

Pri liečbe rakoviny v brušnej dutine využívajú hypertermickú chemoterapiu
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

V žilinskej nemocnici ako jediný na Slovensku využívajú pri liečbe rakoviny v brušnej dutine takzvanú hypertermickú chemoterapiu. Vhodným pacientom po odstránení nádorov ešte prepláchnu dutinu cytostatikami, ktoré sú zohriate na 42 stupňov Celzia. Operácia trvá niekoľko hodín.

Pacienti, ktorým táto metóda môže výrazne predĺžiť život, sú v podstate v terminálnom štádiu ochorenia, v ktorom by im iná liečba nepomohla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Systémová terapia podávaná do žily u týchto pacientov zlyháva, nie je účinná,“ uviedol Juraj Váňa, primár oddelenia chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina.

Metóda sa však nedá využiť na všetky nádorové ochorenia v brušnej dutine.   

“Napríklad nádorové ochorenie, ktoré metastázuje do pečene, alebo ktoré metastázuje do pľúc tak nie je vhodné pre túto metódu,“ povedal Michal Žáček, sekundárny lekár na oddelení chirurgie FNsP v Žiline.

Operácia má niekoľko fáz a trvá šesť až 12 hodín. Pri pacientovi sa pritom vystriedajú rôzni špecialisti. “Tím ľudí pri samotnej operácii je minimálne 15 až 20 ľudí,“ dodal Žáček.

“Táto metóda sa veľmi ťažko u nás presadzuje v nie úplne optimálne fungujúcom systéme zdravotníctva Slovenska,“ ozrejmil Váňa.

Pacienti vraj často končia v zahraničí. Tam operácia stojí od 20 do 60 000 eur. V Žiline majú pritom celkové náklady spočítané na maximálne 15 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny