Na hlavný obsah

Prezidentka: Slovensko nerobí dosť pre rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi

Mnohí rodičia museli opustiť prácu, aby sa mohli o deti starať.

Prezidentka: Slovensko nerobí dosť pre rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi
Prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s rodičmi detí so zdravotným znevýhodnením. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Slovensko ako spoločnosť nerobí dosť pre to, aby rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi dostávali takú podporu, akú potrebujú. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti po stretnutí s rodičmi z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením pri príležitosti Medzinárodného dňa osôb so zdravotným znevýhodnením.

„Je veľmi potrebné dotiahnuť už začaté reformy vzdelávania detí so špeciálnymi potrebami, ku ktorým sme sa zaviazali v pláne obnovy,“ napísala prezidentka. Dodala, že štát by mal myslieť aj na to, že práve na takéto rodiny má zdražovanie najväčší dosah.

S rodičmi sa rozprávala o každodennom živote a zápase o dôstojnosť, aby mohli fungovať ako každá iná bežná rodina. Informovali ju o tom, že na Slovensku chýbajú podporné služby a že školy a škôlky často nie sú pripravené na vzdelávanie ich detí. Mnohí museli pre starostlivosť o svoje dieťa opustiť prácu.

„Ste inšpiráciou tým, akou ste obrovskou oporou nielen svojim deťom, ale i vzájomne ďalším rodinám. Musíte mať pocit ďaleko väčšej podpory aj našej spoločnosti, ktorej ste rovnocennou súčasťou,“ zdôraznila prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko