Na hlavný obsah

Prezidentke v USA udelili Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej

Cenu dostala za neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie.

Prezidentke v USA udelili Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Demokracia je len taká silná, aká silná je naša každodenná angažovanosť v nej – trpí, keď ju nebránime.

V noci na stredu (7. 12.) to prostredníctvom videoodkazu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri prevzatí Ceny za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil americký Národný demokratický inštitút (NDI). Inštitút o tom informoval na sociálnej sieti.

Slovenskej prezidentke ocenenie venovala filipínska novinárka a laureátka Nobelovej ceny za mier Maria Ressaová. Čaputová sa na podujatí vo Washingtone nemohla zúčastniť osobne. Cenu za ňu preto prevzal slovenský veľvyslanec v USA Radovan Javorčík.

Čaputová dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete, napísal NDI na twitteri.

Cenu za demokraciu si vo Washingtone v utorok (6. 12.) večer miestneho času prevzali aj moldavská prezidentka Maia Sanduová a litovská premiérka Ingrida Šimonyté. Ocenený bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa prítomným prihovoril prostredníctvom videoodkazu.

Výročný galavečer amerického Národného demokratického inštitútu sa uskutočnil v National Portrait Gallery vo Washingtone. Cena za demokraciu nesie od tohto roka meno bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko