Na hlavný obsah

Preživšia útoku na Zámockej: Zabili mi dvoch blízkych kamarátov

V rozhovore s RTVS opísala, čo zažívala.

Preživšia útoku na Zámockej: Zabili mi dvoch blízkych kamarátov
Sviečky a kvety položené na mieste teroristického útoku pri kaviarni Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Uplynuli dva mesiace od útoku pred bratislavskou kaviarňou Tepláreň. Útočník zavraždil dvoch mladých ľudí. Barmanka, ktorú postrelil, prežila. Rozprávala sa s ňou redaktorka RTVS Karolína Piliarová.

„Obrovská bolesť a veľké prázdne miesto. Zabili mi tam dvoch blízkych kamarátov. Bol to obrovský zázrak, že sa mi podarilo prežiť pri tom počte výstrelov, ktoré padli,“ uviedla Radoslava Trokšiarová, preživšia teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, na otázku, čo sa jej vybaví pri myšlienkach na útok z 12. októbra.

Útok mieril na LGBT+ menšinu. Vrah na mieste zastrelil Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Radoslava prežila, do nemocnice ju odviezli s prestrelenou nohou. „Všetci traja sme boli terčom útoku. Tej osobe nešlo konkrétne o niekoho z nás, terčom bola práve Tepláreň,“ vysvetlila Radoslava.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tragédia vyvolala strach medzi LGBT+ ľuďmi. Na Slovensku sa už necítia bezpečne. Niektorí vrcholní predstavitelia cirkvi na Slovensku jednoznačne tento útok neodsúdili. Trnavský arcibiskup Ján Orosch po útoku spochybňoval nevinu obetí.

„V prvom rade to bol útok aj na mňa. Ako predstaviteľ cirkvi má spoločnosť spájať, nie rozdeľovať,“ myslí si Radoslava. Naopak, pápež František vyzval ľudí na toleranciu a postavil sa na stranu obetí. Radoslavu prijal osobne aj vo Vatikáne.

„Aby žili naplno ako Matúš s Jurajom, aby sa nebáli, lebo zlí sú ľudia, jednotlivci, nie spoločnosť. Aby boli tolerantní voči sebe a aby dávali ľuďom priestor na vyjadrenie,“ odkázala ľuďom v posolstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko