Na hlavný obsah

Pacient s rakovinou si už mesiace platí liečbu sám

Zdravotná poisťovňa mu už trikrát odmietla preplatiť náklady.

Pacient s rakovinou si už mesiace platí liečbu sám
Pacient s rakovinou si už mesiace platí liečbu sám. Zdravotná poisťovňa mu už trikrát odmietla preplatiť náklady. Foto: RTVS

Pacient s rakovinou si už mesiace platí liečbu sám. Zdravotná poisťovňa mu už trikrát odmietla preplatiť náklady. Argumentuje tým, že nemusí, lebo liek nie je v kategorizačnom zozname. Tento prípad však nie je jediný. Pomôcť mala nová legislatíva.

Františkovi Gráczovi zistili minulý rok rakovinu žalúdka i pažeráka. Bol na operácii, podstupoval liečbu. Po roku sa mu však ochorenie vrátilo aj s metastázami.

„Môj ošetrujúci lekár mi navrhol imunoterapeutickú liečbu. Liek nie je kategorizovaný v rámci Slovenska,“ vysvetľuje František.

Lekár preto poslal zdravotnej poisťovni žiadosť o udelenie výnimky na uhradenie nekategorizovaného lieku. Žiadosť však zamietli.

„Odvolali sme sa. Na základe odvolania nám to opätovne zamietli, preto, lebo liek nie je kategorizovaný, a tak nám ho nemôžu poskytnúť. My sme však žiadali práve výnimku. Vieme, že liek nie je kategorizovaný, pripadá mi to ako Hlava XXII,“ pokračuje František.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Všeobecná zdravotná poisťovňa liek Opdivo preplatila vlani 83 poistencom. V tomto roku, do septembra, ďalším 85. Pánovi Gráczovi však nie.

„Pre poisťovňu nie je rozhodujúce či lekár napíše, že ide o jedinú vhodnú možnosť liečby, keďže je to iba jedno z kritérií. Poisťovňa skúma či boli využité všetky štandardne dostupné terapeutické možnosti liečby,“ uviedla Eva Peterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Podľa novely zákona, ktorá platí od augusta, sú zdravotné poisťovne povinné zverejňovať kritériá, na základe ktorých uhrádzajú takzvané výnimkové lieky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko