Na hlavný obsah

Prievidzskí gymnazisti žiadajú o individuálne štúdium pre problémy s duševným zdravím

Posledný týždeň v roku sa budú učiť dištančne.

Medziročne narástol počet samovrážd medzi mladými ľuďmi vo veku 15 až 19 rokov o viac ako 70 percent. O tretinu v tejto vekovej kategórii stúpol aj počet počet pokusov o samovraždu. To sú čísla z roku 2021.

Tohtoročné štatistiky ešte Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nemá k dispozícií. Odborníci však tvrdia, že psychické zdravie tínedžerov sa zhoršuje. Na situáciu upozorňujú aj pedagógovia na Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského Prievidzi.

Chodby prievidzského gymnázia sa ozývajú vravou a smiechom študentov. Na prvý pohľad je všetko v poriadku. Pedagógovia však bijú na poplach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ja som za niekoľko týždňov nedávnych udelila viac individuálnych študijných plánov (IŠP) z dôvodu problémov s duševným zdravým ako za celé roky predtým. IŠP, ktorý som udelila minulý týždeň bol tou povestnou kvapkou. Rozhodla som sa na ten posledný týždeň učiť dištančne,“ tvrdí riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová.

Riaditeľka nevie, či jej rozhodnutie, bolo tým správnym, no hovorí že niečo musia skúsiť. Odborníci potvrdzujú, že táto škola nie je jediná, kde desiatky študentov potrebujú odbornú pomoc.

Psychologička Zuzana Benková informovala, že výrazný nárast psychických problémov a zhoršenia duševného zdravia u detí a najmä u dospievajúcich avizujú aj v Banskej Bystrici. Žiaci majú problémy s úzkosťou či so stratou motivácie. Vinia za to pandémiu a izoláciu, počas ktorej boli izolovaní.

Žiakov s poruchami je stále viac

Aj podľa psychiatričky deti nezvládli prechod z pandémie do bežného života a nezvládajú ani tlak zo strany učiteľov, zameraný zväčša na výkon.

„Prichádzajú deti so závažnejšími poruchami je viac úzkostných porúch je viac Aspergerových detí, je veľká šikana medzi deťmi je nárast agresivity je viac pokusov o samo vraždu vyhrážanie sa sebapoškodzovanie viac závislostí,“ skonštatovala detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová.

Chýbajú psychológovia a detských psychiatrov nie je ani 50. Rezorty školstva a zdravotníctva na súčasný problém nemajú konkrétne riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny