Na hlavný obsah

Vláda prijala nariadenia, ktoré zabezpečia dodávky energií pre obyvateľov

Aj dodávatelia budú mať jasné pravidlá.

Vláda prijala nariadenia, ktoré zabezpečia dodávky energií pre obyvateľov
Výrobcovia tepla sa obávajú, že ich štát dotlačí do krachu. Od januára totiž začnú platiť nové cenníky. Foto: RTVS

Vláda vo štvrtok (15. 12.) prijala dve nariadenia, ktoré majú zabezpečiť dodávky energií pre obyvateľov a vybraných koncových odberateľov za zvýhodnené ceny.

Podľa ministra hospodárstva Karla Hirmana strop na ceny tepla a ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov zostáva zachovaný.

Zároveň platí, že ceny nezdvihne ani výška taríf pre domácnosti a vybraných odberateľov elektriny. Minister zdôrazňuje, že sa vládnym nariadením doriešili legislatívne rámce, aby aj dodávatelia energií mali jasné pravidlá.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Štátna kasa pripravuje 850 miliónov eur

„Tieto dve nariadenia umožňujú v prípade, že sa schvália aj prostriedky v štátnom rozpočte, dodávať ceny energií pre domácnosti a vybraných koncových odberateľov, ako sú napríklad zariadenia sociálnych služieb, nájomné byty, po 1. januári za ceny, ktoré sa avizovali,“ priblížil Hirman.

Vláda ešte pred dvomi týždňami schválila, že ceny plynu a tepla sa zvýšia maximálne o 15 %, cena elektriny sa nemení. Rozdiel v nákladoch doplatí rezort hospodárstva.

Nezmení sa ani tarifa za distribúciu, a rovnako tak ani tarifa za systémové služby. Spolu to má štátnu kasu stáť 850 miliónov eur.

„Vnímame, že rozdiel medzi regulovanou cenou stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a cenou stavenou nariadením Vlády SR, rieši tu tie krízové situácie, bude predmetom kompenzácie dotknutým regulovaným subjektom. Ohľadom detailov aplikácie uvedeného nariadenia vlády odporúčame obrátiť sa na príslušné rezorty,“ reagoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Úrad teda nespresnil, či budú napokon domácnosti platiť viac – keďže štandardne tvoria sieťové poplatky viac ako polovicu koncovej ceny elektriny.

Analytik energie-portálu Radovan Potočár vysvetľuje, že aktuálne sa čaká na vyhlášky regulačného úradu, ktoré riadia cenotvorbu.

„Úrad od budúceho roka vstupuje do nového viacročného obdobia, v ktorom sa riadi novou regulačnou politikou a od základu prekopáva svoje vyhlášky. Ešte nie sú všetky sfinalizované, hoci mali platiť už od 1. januára. Okrem toho je potrebné ešte vydať cenové rozhodnutia, tie úrad sľúbil dotiahnuť do konca tohto roka,“ avizoval Potočár.

Vyššie zálohové platby za teplo už dostalo zhruba 200 domácností. Podľa analytika im ich tepláreň môže znížiť aj v priebehu roka, alebo sa im rozdiel vráti v ročnom zúčtovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál