Na hlavný obsah

Prípadov depresií počas vianočných sviatkov pribúda

Odborníci radia, aby človek neostal sám.

žena si položila tvár do svojich dlaní
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Pre mnohých ľudí sú Vianoce sviatky pohody a rodinnej atmosféry, pre iných však môžu byť aj najťažšími v roku. Mnohí musia ešte pred 24. decembrom vyhľadať odbornú pomoc.

Ľudia očakávajú počas Vianoc v rodine sviatočnú pohodu a pokoj. Keď je realita iná, prichádza sklamanie aj depresia. Tím psychológov internetovej poradne je preto pripravený pomáhať aj počas Štedrej večere.

„Pripravili sme ďalší podporný program na sociálnych sieťach, kde bude live stream s psychológmi, kde sa môžete anonymne spýtať na čokoľvek, čo vás trápi. Počas sviatkov zostávajú otvorené aj dvere našich klubov v Trnave a Bratislave,“ vysvetlila Zuzana Juráneková, špeciálna pedagogička z občianskeho združenia IPčko.sk.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Depresia patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce duševné poruchy. Častejšie ňou trpia ženy. Ľudia s depresiou sa cítia osamelo napriek tomu, že sú obklopení ľuďmi. Odborníci považujú za najdôležitejšie, aby človek nezostal sám. Dôležité je o svojich pocitoch s niekým hovoriť a nehanbiť sa vyhľadať pomoc.

„Aj napriek tomu, že nemusíme byť fyzicky vedľa seba, treba mať komu zavolať, popriať pekné sviatky, prípadne ísť niekoho navštíviť. Možno sa aj zbaviť predpokladu, že nechcem nikoho otravovať. Je v priadku sa pripomenúť,“ priblížila Juráneková.

Vo všeobecnosti platí, že návštevu lekára netreba odkladať, pokiaľ neprimeraná depresívna nálada trvá viac ako dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko