Na hlavný obsah

Ľudia po prekonaní covidu riešia nové zdravotné ťažkosti

Patria medzi ne psychologické aj respiračné problémy.

Ľudia po prekonaní covidu riešia nové zdravotné ťažkosti
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Pre mnohých ľudí sa ochorenie COVID-19 po výsledku s negatívnym testom nekončí. Trápi ich takzvaný postcovidový syndróm. Zasahuje nielen telo, ale aj psychiku. Účinnou terapiou je kúpeľná liečba.

Pribúdajú pacienti, ktorých trápia poruchy pamäti, únava, nespavosť či dlhodobá úzkosť. Enormný nárast pacientov potvrdila aj klinická psychologička v Kúpeľoch Nimnica pri Púchove.

„Najčastejšie prichádzajú s tým, že ťažko spia, nevedia spať, budia sa v noci a nevedia, čo s tým. To je začiatok. Prichádzajú strachy, úzkosti, až panické ataky, človek sa bojí a nevie prečo. Má chvenie, búšenie. Môže to prechádzať až do depresívnych symptómov,“ vysvetľuje klinická psychologička v Kúpeľoch Nimnica Martina Šadláková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Liečbu v Kúpeľoch Nimnica vyhľadalo približne 800 pacientov s postcovidovým syndrómom. Mnohým sa zdravotný stav zlepšil. To, že terapia spojená s kúpeľnou liečbou zaberá, dokazujú aj záznamy zo vstupných a z výstupných prehliadok pacientov.

„Vždy tam progres bol, pacienti odchádzali v lepšej kondícii. Majú u nás oxygenoterapiu, prírodnú inhalačnú liečbu, soľnú jaskyňu, telocvik,“ hovorí kúpeľná lekárka Zuzana Mikulová.

„Pacient, ktorý má problémy v súvislosti s prekonaním covidu, by mal kontaktovať všeobecného lekára, špecialistu, ktorý mu napíše návrh na kúpeľnú liečbu. Dodatočne ho schvaľuje zdravotná poisťovňa,“ informuje manažérka kúpeľov Nimnica Silvia Pavlíková.

Ministerstvo zdravotníctva SR nedávno spustilo registráciu na očkovanie proti variantu omikron. Na Slovensku ochoreniu COVID-19 doposiaľ podľahlo vyše 20 000 ľudí.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko