Na hlavný obsah

Putin podpísal zákon trestajúci sabotáže aj doživotnými trestami

Jeho nejasná formulácia dáva priestor na stíhanie odporcov politiky Kremľa.

Putin podpísal zákon trestajúci sabotáže aj doživotnými trestami
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (29. 12.) podpísal zákon, podľa ktorého môže byť sabotáž potrestaná až doživotným väzením. Informovala o tom agentúra DPA.

Týmto federálnym zákonom sa do trestného zákonníka pridávajú tri nové paragrafy. Podľa jedného z nich sa napomáhanie pri sabotáži trestá buď väzením na 10 až 20 rokov alebo doživotím.

Za výcvik na účely sabotáže alebo organizovanie sabotáže hrozí trest 15 až 20 rokov väzenia alebo doživotie. Účasť v sabotážnej skupine môžu súdy potrestať piatimi až desiatimi rokmi väzenia.

Podpaľačské útoky

Agentúra DPA dodala, že po tom, ako Rusko koncom februára rozpútalo vojnu na Ukrajine, regióny Ruska zachvátila vlna podpaľačských útokov. Ich terčom boli vojenské správy, odvodové centrá či iné administratívne budovy.

Do leta sa intenzita týchto útokov znížila. Po vyhlásení tzv. čiastočnej mobilizácie v druhej polovici septembra sa podpaľačské útoky obnovili s novou silou.

Podľa ruského exilového spravodajského webu Mediazona do začiatku novembra zaznamenali v Rusku najmenej 75 útokov na administratívne budovy. V 52 prípadoch boli cieľom podpaľačstva vojenské správy a centrá pre nábor do armády.

Nejasná formulácia

Občianski aktivisti tvrdia, že nejasné formulácie a rôzne výklady zákona dávajú orgánom činným v trestnom konaní i úradom široký priestor na to, aby stíhali odporcov politiky Kremľa.

V posledných mesiacoch boli mnohí kritici vojny za „diskreditáciu ruskej armády“ odsúdení na dlhé väzenské tresty. Medzi nimi sú aj opoziční politici Iľja Jašin, Vladimir Kara-Murza a ďalší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet