Na hlavný obsah

Putinovej popularite škodí, že sa zatvára v bunkroch

V snahe o vylepšenie imidžu navštívil bojovú zónu.

Putinovej popularite škodí, že sa zatvára v bunkroch
Ruský prezident Vladimir Putin reční počas návštevy spoločného štábu jednotiek zapojených do ruskej vojenskej operácie na Ukrajine na neznámom mieste v sobotu 17. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Kým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil obrancov vlasti priamo na fronte už niekoľkokrát, ruský prezident Vladimir Putin prišiel pred viac ako týždňom do bojovej zóny po prvýkrát. Britská stanici BBC priniesla zábery ruskej štátnej televízie, na ktorých debatuje s ministrom obrany Sergejom Šojguom a veliteľmi ruskej armády.

Analytici sa zhodujú, že prítomnosť oboch prezidentov blízko tvrdých bojov je odkazom nielen pre armádu, ale aj domáce obyvateľstvo. V prípade ruského lídra ide podľa nich o snahu o vylepšenie jeho imidžu v čase, keď mu klesá popularita a čoraz viac Rusov sa stavia proti vojne. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Nebojácny chlap jazdiaci na koni alebo prezident, ktorý sa bojí aj vlastného tieňa a skrýva sa v bunkroch. Rusi dlho vnímali Vladimira Putina ako neohrozeného vládcu, čo naznačovala aj dlhodobá vysoká podpora v prieskumoch. Tá sa na začiatku vojny vyšplhala na 82 percent, teraz je o tri percentá nižšia. Samotnú vojnu však podporuje výrazne menej ľudí. Viac ako polovica by chcela rokovania s Ukrajinou, predtým to bolo asi 30 percent.

„Väčšina mu verí a podporuje ho, no už nie s takým nadšením, ako to bolo v roku 2014. Vtedy mu celá krajina tlieskala po anexii Krymu. Teraz sa niečo deje, takže môžeme čakať, že Vladimir Putin príde s nejakým novým imidžom, pretože jeho podpora klesá a ešte aj klesať bude,“ vysvetlil pre ukrajinskú televíziu Freedom nezávislý ruský politológ Dmitrij Oreškin.

Kremeľ preto podľa niektorých vylepšuje Putinov imidž tak, že ho ukazuje ako schopného lídra, tvrdí americký Inštitút pre výskum vojny.

Zmena imidžu

Kremeľ pravdepodobne rokovanie zverejnil, aby Putina prezentoval ako človeka, ktorý je dôkladne zapojený do plánovania a vedenia vojny na Ukrajine. A to po nedávnej kritike jeho úlohy vo vedení konfliktu zo strany ultranacionalistickej provojnovej komunity.

Podľa Oreškina PR špecialisti vyhodnotili, že Putinovmu imidžu škodí, keď sa zatvára v bunkroch odkiaľ dáva rozhovory aj rozdeľuje príkazy. Prezident sa preto nedávno ukázal na Kerčskom moste, ktorý v októbri poškodil ukrajinský výbuch. Či tam naozaj bol alebo ide o montáž, expert s určitosťou nedokáže povedať.

Na druhej strane však po desiatich rokoch nevystúpil na decembrovej tlačovej konferencii, kde odpovedal na otázky novinárov. Experti pripomínajú, že k tomu došlo v čase, kedy Moskva už mesiace nezaznamenala výraznejší úspech na bojisku.

Vladimir Putin sa kedysi rád prezentoval ako neohrozený a silný muž, teraz mu bude zrejme stačiť ak ho ľudia budú vnímať ako silného prezidenta. To sa však podľa expertov môže pod vplyvom ruských neúspechov na fronte rýchlo zmeniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál