Na hlavný obsah

Rakúsko varovalo pred výpadkami energií po celej EÚ

Tzv. blackouty nie sú podľa analytika v Európe novinkou.

Rakúsko varovalo pred výpadkami energií po celej EÚ
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová varovala pred plošnými výpadkami energií po celej Európskej únii. Podľa nej sa od začiatku vojny na Ukrajine výrazne zvýšilo riziko hekerských útokov na energetické zariadenia vo všetkých krajinách EÚ.

Šéfka rezortu pre nemecký denník Die Welt uviedla, že Rakúsko aj Európa sa musia včas a lepšie pripraviť na tzv. blackouty. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juriková.

„Nie je otázkou, či dôjde k masívnym výpadkom elektriny, ale kedy,“ skonštatovala rakúska ministerka. Upozornila, že tretina obyvateľov Rakúska dokáže bez dodávok elektriny zvládnuť maximálne štyri dni.

Vedúci elektrizačnej prenosovej sústavy v Korutánsku Robert Schmarans spresňuje, že k plošnému výpadku elektriny v celom Rakúsku došlo len raz – v roku 1976, keď niekoľkohodinový blackout pocítilo aj Nemecko a Švajčiarsko. Riziko opakovania sa podobnej udalosti však Schmarans odhaduje na veľmi nízke.

Napriek tomu chce ministerka Tannerová do roku 2025 zriadiť 100 sebestačných kasární, ktoré by mohli bez energie fungovať dva týždne. Pre prípad vážnych výpadkov elektriny rakúske vojsko plánuje výstavbu takzvaných bezpečnostných ostrovov, ktoré by slúžili civilným pomocníkom a armádnej logistike.

Hrozba blackoutov nie je nová

Analytik Radovan Potočár z energie-portal.sk upozorňuje, že v uplynulých rokoch Európa viackrát čelila hrozbe blackoutov, ale prevádzkovateľom prenosových sústav sa ich podarilo odvrátiť.

„Výpadkom výroby elektriny alebo neočakávaným výkyvom v podobe blackoutu hrozí v prípade, ak sa naruší požadovaná frekvencia na úrovni 50 hertzov. Podobné situácie v minulosti nastali, ale chod prenosovej sústavy sa podarilo udržať bezpečný a stabilný,“ vysvetlil Potočár.

Celkom novým typom hrozby sú podľa analytika hekerské útoky zo strany Ruska ako prostriedok hybridnej vojny. „Tak, ako Rusko útočí na ukrajinskú kritickú infraštruktúru fyzicky, tak môže potenciálne ohrozovať bezpečnosť európskej energetickej infraštruktúry kybernetickými útokmi,“ priblížil Potočár.

Európska a slovenská prenosová sústava je podľa analytika proti kybernetickým hrozbám zabezpečená. To však neznamená, že ruskí hekeri sa nebudú pokúšať o prelomenie jej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika