Na hlavný obsah

Rómovia z osady pri Svrčinovci dostanú nové nájomné bývanie

Na mieste, kde bývali doteraz, sa postaví nový ekodukt.

Rómovia z osady pri Svrčinovci dostanú nové nájomné bývanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia z rómskej osady vo Svrčinovci dostanú nové nájomné bývanie. Návrh schválila vláda. Chatrče Rómov stoja na mieste, kde diaľničiari vybudujú nový ekodukt.

Finančná kompenzácia, sťahovanie do štátnej budovy aj výstavba mobilných domov. To boli navrhované riešenia, ktoré Rómovia počuli od dialničiarov či ministerstva dopravy. Úrady však problém nevyriešili za viac ako päť rokov.

„Podľa rôznych medzinárodných dohovorov alebo rozsudkov medzinárodného súdu pre ľudské práva musíme týmto marginalizovaným skupinám zabezpečiť náhradné ubytovanie, predtým ako ich z tohto miesta vysťahujeme,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nelegálna rómska osada totiž stojí na mieste, kde má vzniknúť nový zelený most. Ministerstvo dopravy prišlo s novým riešením. Súkromný developer dostane dotáciu 400 000 eur a pre Rómov zabezpečí náhradné nájomné bývanie. Bola to jediná z oslovených firiem, ktorá na výzvu rezortu reagovala.

Osadu musia opustiť do konca marca

V rómskej osade má trvalý pobyt evidovaný takmer 40 ľudí. Reálne ich tu však s rodinami býva viac. Podľa našich informácií by mali toto miesto opustiť do 28. marca.

„Pre mňa ako starostu to nie je jednoduché v tom, že sú to moji občania. Za ktorých som bojovala roky. A teraz v podstate neviem ako to dopadne, či pôjdu preč, alebo ostanú u nás,“ skonštatovala starostka Svrčinoviec Renáta Majchráková.

Na stavbu nového bývania už developerovi nezostáva čas. Rómovia by sa preto mali presťahovať do existujúcej budovy v regióne na základe nájomnej zmluvy. Za ubytovanie tak budú platiť prenájom. Niektoré rómske rodiny sa snažili nájsť ubytovanie aj sami. Stretli sa však s nevôľou ľudí.

„Idete niekam a už v telefóne sa spýtajú, či ste Róm. Ak poviete, že ste Róm, tak nemáte šancu. Teraz je to ťažké nájsť si bývanie. Volal som sám osobne na minimálne tridsať inzerátov,“ povedal jeden z obyvateľov osady.

Dialničiari musia ekodukt postaviť do konca budúceho roka. V opačnom prípade musí štát vrátiť 280 miliónov eur do Bruselu aj za už vybudovanú časť diaľnice D3. Národná diaľničná spoločnosť už podpísala zmluvu s firmou, ktorá most postaví. Stáť bude trinásť celých šesť milióna eur. Výstavbu by mali dokončiť do konca budúceho leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny