Na hlavný obsah

Rozšírené výsledky sčítania obyvateľov majú pomôcť aj ministerstvám

Výsledky sú určené aj pre laickú verejnosť.

Rozšírené výsledky sčítania obyvateľov majú pomôcť aj ministerstvám
Na snímke žena vypĺňa formulár počas celoštátneho sčítania obyvateľov. Foto: TASR

Štatistický úrad zverejnil rozšírené formy výsledkov sčítania. Vyhľadať údaje o obyvateľoch, domoch a bytoch bude možné aj prostredníctvom tabuliek a geopriestorových údajov. Nové nástroje vyhľadávania sú na stránke scitanie.sk.

Rozšírené údaje zberu sčítania obyvateľov, domov a bytov by mali významne prispieť k možnosti hlbšieho analyzovania údajov. Prostredníctvom tabuliek môžu občania zisťovať výsledky na regionálnej aj lokálnej úrovni. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková dodáva, že tabuľky ponúkajú viaceré ukazovatele, ktoré navzájom súvisia. „Napríklad ekonomická aktivita, vek, pohlavie alebo náboženstvo, materinský jazyk a podobne. Ak si navolíte, že váš zaujíma iba vek a pohlavie, tak vám ponúkne všetky tabuľky, v ktorých sa nachádza vek a pohlavie,“ vysvetlila.

Zistiť sa dá napríklad to, že najväčší podiel pracujúcich dôchodcov je v Bratislavskom kraji, tiež že na Slovensku je veľký podiel cudzincov s vysokoškolským vzdelaním. A že ide najmä o občanov Španielska a Francúzska.

Žien je viac ako mužov

Ale aj to, že na 1 000 mužov pripadá 1 044 žien. Výsledky sčítania však nadobudli aj geopriestorový rozmer – údaje si totiž môžu ľudia vyhľadávať pomocou interaktívnych máp. Riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Zuzana Podmanická vysvetľuje, že tieto informácie si vedia nájsť podľa témy.

„Je to rozmiestnenie obyvateľstva, sú to demografické charakteristiky, ekonomické a vzdelanostné charakteristiky, etno-kultúrne charakteristiky a dochádzka. Podobne sú rozvrstvené aj dáta za domy a byty,“ hovorí Podmanická.

Nové nástroje vyhľadávania sú podľa predsedu štatistického úradu Petra Peťka určené tak pre odborníkov, ako aj laickú verejnosť. „Určite to budú aj médiá, študenti a široká verejnosť. Chceme sa sústrediť aj na verejnú správu a ministerstvá. Tie budú vedieť tieto údaje využiť a budú vedieť realizovať aj svoje rozhodnutia,“ skonštatoval.

Štatistický úrad plánuje pre rôzne cieľové skupiny realizovať aj školenia. Spopularizovať tak chce obrovský potenciál dát zo sčítania a zároveň zefektívniť prácu užívateľov s jeho výsledkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál