Na hlavný obsah

Viac ako polovica Slovákov sa prihlásila k rímskokatolíckej cirkvi, ateistov pribúda

Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Viac ako polovica Slovákov sa prihlásila k rímskokatolíckej cirkvi, ateistov pribúda
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najviac Slovákov sa stále hlási k rímskokatolíckemu náboženstvu, ale ich počet sa oproti roku 2011 výrazne znížil. Vyplynulo to z výsledkov sčítania obyvateľstva, ktoré sa konalo minulý rok.

„Najviac obyvateľov uviedlo rímskokatolícke náboženstvo 55,8 %, čiže viac ako tri milióny, ich počet oproti roku 2011 klesol,“ uviedla generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR Ľudmila Ivančíková.

Naopak, výrazne stúpol počet ľudí, ktorí sa nehlásia k žiadnemu vierovyznaniu. V roku 2011 to bolo 13,4 %. v roku 2021 toto číslo stúplo na 23,8 % obyvateľov.

Z hľadiska početnosti nasleduje evanjelické náboženské vyznanie s 5,3 %, a gréckokatolícke so 4 %.

Všetky tradičné vierovyznania zaznamenali pokles, naopak, iné, netradičné vierovyznania zaznamenali nárast.

Najviac ľudí sa k rímskokatolíckemu náboženstvu hlási v okrese Námestovo (92,4 %). Naopak, najviac ľudí bez vyznania štatistici zaznamenali v Bratislavskom kraji ( 40 %).

Najpočetnejšou národnostnou menšinou sú Maďari

Najpočetnejšou národnostnou menšinou v SR je maďarská, hlási sa k nej 7,75 % obyvateľov. Druhé najväčšie zastúpenie medzi národnostnými menšinami majú Rómovia s podielom 1,23 % populácie, českú národnosť uvádza 0,53 %, rusínsku 0,44 % obyvateľov.

Majoritná slovenská národnosť sa týka 83,8 % obyvateľov SR. Najviac obyvateľov hlásiacich sa k slovenskej národnosti je v Žilinskom kraji, najmenej v Nitrianskom kraji.

Slovenskú národnosť ako ďalšiu národnosť v rámci otázok v sčítacom formulári uviedlo 18 % rezidentov SR. Maďarskú národnosť ako druhú uviedlo 34 089 obyvateľov (11 percent).

Až 30 percent tých, ktorí v prípade druhej národnosti odpovedali, uviedlo rómsku národnosť (88 985 ľudí), rusínsku 39 810 obyvateľov (13 percent z tých, čo odpovedali) a českú národnosť päť percent (16 715 obyvateľov).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko