Na hlavný obsah

Rusko oznámilo, že bude útočiť na americký obranný systém Patriot na Ukrajine

Má zámer zničiť ho.

Rusko oznámilo, že bude útočiť na americký obranný systém Patriot na Ukrajine
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rusko bude cieliť na americký systém protivzdušnej obrany Patriot so zámerom zničiť ho. Vyhlásil to vo štvrtok (22. 12.) v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra DPA.

„Nakoniec, demilitarizácia je jedným z cieľov špeciálnej vojenskej operácie,“ povedal Peskov, ktorého vyjadrenia priniesla ruská tlačová agentúra Interfax. Agentúry pripomínajú, že termínom „špeciálna vojenská operácia“ označuje Moskva vojnu, ktorú rozpútala na Ukrajine 24. februára 2022.

„Toto neprispeje k rýchlemu riešeniu situácie, naopak,“ vyhlásil Peskov s tým, že USA a ďalšie krajiny dodávajú Ukrajine čoraz sofistikovanejšie zbrane.

Spojené štáty a ich spojenci nehovoria o tom, ako západné zbrane ostreľujú obyvateľstvo a infraštruktúru vo východoukrajinskom regióne Donbas ovládanom Ruskom, uviedol ďalej Peskov. Moskva sa nenechá odradiť od svojich vojnových cieľov, dodal.

Návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v stredu (21. 12.) vo Washingtone ukázala, že Washington ani Kyjev nie sú pripravení počúvať názory Moskvy. „A nezazneli ani skutočné výzvy na mier,“ povedal hovorca Kremľa.

Pokračovanie dodávok zbraní len predlžuje utrpenie ukrajinského ľudu a Rusko už dokázalo, že jeho nové hypersonické rakety dokážu prekonať akúkoľvek protivzdušnú obranu, vyjadril sa Peskov.

Sľúbený systém je zastaraný, tvrdí Putin

Americký systém protivzdušnej obrany Patriot je zastaraný a Rusko naň nájde protiliek. Vyhlási to podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin.

Putin sa vo štvrtok (22. 12.) snažil význam systému Patriot znížiť a poukázať na zbrane, ktoré má alebo bude mať k dispozícii Rusko. Tvrdil, že uvedený systém je horší ako sovietsky komplex S-300, ktorý vo vojne na Ukrajine používajú obe strany. Nasadenie systému Patriot podľa neho povedie k predĺženiu konfliktu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet