Na hlavný obsah

Scholz hovoril o návrate Európy k predvojnovému poriadku s Ruskom

Rusko musí súhlasiť s ukončení agresie na Ukrajine.

Scholz hovoril o návrate Európy k predvojnovému poriadku s Ruskom
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Európa by sa po skončení konfliktu na Ukrajine mala vrátiť k predvojnovému „mierovému poriadku“ vo vzťahoch s Ruskom. Informovala o tom v piatok (2. 12.) stanica Sky News na svojej webovej stránke, pričom sa odvoláva na Scholzove vyjadrenia na bezpečnostnej konferencii v Berlíne.

Európa by mala takisto s Moskvou vyriešiť všetky otázky v oblasti spoločnej bezpečnosti. Stane sa tak v prípade, ak bude ruský prezident Vladimir Putin súhlasiť so zastavením agresie na Ukrajine.

Scholz tvrdí, že by rád obnovil bezpečnostné opatrenia, ktoré sa zaviedli po druhej svetovej vojne. Takisto vyjadril „vôľu“ rokovať s Ruskom o záležitostiach, ako sú kontrola zbrojenia a umiestňovanie rakiet, píše Sky News. Kremeľ však musí súhlasiť, že sa prestane pokúšať rozširovať svoje územie.

Niektoré členské štáty NATO ako Poľsko alebo pobaltské štáty však pravdepodobne zaujmú opačný postoj, konštatuje Sky News. Dodáva, že tieto krajiny už uviedli, že budú proti akýmkoľvek ústupkom k Moskve.

Scholz vyjadril presvedčenie, že Rusko vo vojne nezvíťazí. „Neľútostné útoky na životne dôležitú infraštruktúru, na dodávky vody a energie, na ukrajinské mestá a dediny predstavujú hrozivú a zúfalú taktiku spálenej zeme,“ povedal Scholz. Jeho vyjadrenia na svojej oficiálnej webovej stránke sprostredkovala nemecká vláda.

Nemecku podľa Scholzových slov naďalej podporí Ukrajinu „tak dlho, ako treba“ – hospodársky, finančne, humanitárne, v oblasti obnovy zničenej infraštruktúry a aj dodávkami zbraní.

Kancelár tiež povedal, že Nemecko pristupuje k ruským jadrovým hrozbám s vážnosťou. Nenechá sa nimi zastrašiť a robí „všetko pre to, aby krajné medze neboli prekročené a jadrová vojna sa nikdy nestala skutočnosťou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet