Na hlavný obsah

Schválenie rozpočtu nebude jednoduché, politici si kladú podmienky

Žiadajú predčasné voľby či prepracovanie zákona roka.

Schválenie rozpočtu nebude jednoduché, politici si kladú podmienky
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

Najvyšší ústavní činitelia sa zhodli, že kľúčovým opatrením na zabezpečenie riadneho chodu štátu a odvrátenie energetickej krízy bude schválenie rozpočtu na budúci rok. Poslanci si však dávajú podmienky. Žiadajú predčasné voľby aj úplné prepracovanie zákona roka.

Na presadenie rozpočtu stačia hlasy väčšiny prítomných poslancov. Opozícia nateraz jeho podporu vylúčila. Predseda Smer-SD Robert Fico hovorí, že ide o zlý rozpočet, ktorý musí prejsť totálnou rekonštrukciou.

„Práve preto, že sa situácia zmenila, by mala byť ešte väčšia vôľa na ministerstve financií. Možno už nie priamo z úst ministra financií, ale vôbec ako inštitúcie, aby počúvali, aké sú tu výhrady. Aby sa jednoznačne zapracovali výdavkové limity do rozpočtu,“ povedal poslanec Marián Viskupič (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pokiaľ sa v rozpočte vykonajú zmeny aj v zmysle našich pozmeňujúcich návrhov, kedy sme navrhovali presunúť 840 miliónov eur z rezerv Igora Matoviča priamo do rezortu zdravotníctva a zároveň bude dohoda o predčasných voľbách, vieme si upravený rozpočet predstaviť podporiť,“ spresnil predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) ešte vo štvrtok (15. 12.) úpravy v rozpočte odmietal. Poslanci za OĽANO aj v piatok (16. 12.) za ním stáli. „Myslím si, že Igor Matovič je veľmi dobrý minister financií. Verejné financie sú vo veľmi dobrom stave,“ myslí si Peter Kremský (OĽANO).

„Avizoval som, že budem hlasovať za, hoci ho nepovažujem za ideálny, ale určite lepší ako rozpočtové provizórium,“ spresnil nezaradený poslanec Martin Klus. Provizórium by výrazne znížilo výdavkov štátu. Namiesto 35 miliárd, by štát mohol minúť len 27 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika