Na hlavný obsah

Šipoš: Robili sme všetko pre to, aby sme vládu zachránili

SaS urobila len jednu chybu, tvrdí Cmorej.

Šipoš: Robili sme všetko pre to, aby sme vládu zachránili
Na snímke zľava Michal Šipoš (OĽANO) a sprava Peter Cmorej (SaS). Foto: RTVS

Bolo by nefér a arogantné tváriť sa, že sme v OĽANO nespravili žiadnu chybu, hovorí predseda klubu Michal Šipoš v relácii RTVS Sobotné dialógy.

SaS podľa svojho poslanca Petra Cmoreja spravila len jednu chybu, keď pri rekonštrukcii vlády súhlasila s tým, že v nej zostane Igor Matovič. Premiér Eduard Heger (OĽANO) bol podľa Cmoreja nesvojprávny a reálne vládol Matovič.

Šipoš tvrdil, že vládu povalila SaS s hlasmi extrémistov. „Robili sme všetko pre to, aby sme vládu zachránili,“ dodal.

Štátny rozpočet a Matovičova demisia

Šipoš upozornil na nezodpovednosť a riziko, ktoré predstavuje pád vlády na konci roka bez schváleného rozpočtu.

„Ak teda silou-mocou chceli otvárať otázku vyjadrenia nedôvery vláde, mali tak urobiť až po schválení štátneho rozpočtu,“ uviedol na adresu SaS.

Cmorej mieni, že ani prípadné krátkodobé rozpočtové provizórium neznamená „koniec sveta“, odmieta tiež strašenie o nevyplatení príspevkov. „Aj počas rozpočtového provizória možno doručiť pomoc,“ zdôraznil.

Obaja sa vyjadrili i k posledným momentom pred hlasovaním o nedôvere vláde. Nevedeli sa však zhodnúť na verzii, ktorá by vysvetľovala podanie a napokon „späťvzatie“ demisie zo strany ministra financií Matoviča.

„SaS ani po ponúkanej demisii negarantovala, že nebude hlasovať za pád vlády, kládla si ďalšie podmienky, preto sa Igor Matovič rozhodol tak, ako sa rozhodol,“ uviedol Šipoš. Cmorej takéto vysvetlenie odmieta, neistotu vyvolávalo podľa neho práve Matovičovo konanie.

Predčasné voľby nie sú riešením

V otázke ďalšieho vývoja riadenia krajiny sa obaja zhodujú, že predčasné voľby nie sú dobrým riešením. Nevylučujú však, že na nich predsa len dôjde.

Iniciatívu predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) nájsť dohodu o predčasných voľbách naprieč politickým spektrom Šipoš nepreceňuje.

„Ak sa Kollár nedohodne s OĽANO a SaS, môže si chodiť na kávu s Ficom a Pellegrinim koľko chce, potrebných 90 hlasov v parlamente nenájde,“ upozornil.

Cmorej zopakoval, že podľa liberálov by mala byť v zákone možnosť skrátenia volebného obdobia. Preto pripustil podporu aktuálnemu návrhu na zmenu ústavy z dielne Sme rodina.

Podmienkou je však prijatie pozmeňujúceho návrhu, ktorý pripravila exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko