Na hlavný obsah

Heger: Nie je vhodný čas na hazardovanie so stabilitou vlády

Či vláda ustojí odvolávanie, podľa neho závisí na hlasoch SaS.

Heger: Nie je vhodný čas na hazardovanie so stabilitou vlády
Na snímke predseda vlády Eduard Heger. Foto: RTVS

Ak existuje moment v histórii Slovenska, ktorý sa dá považovať za najnevhodnejší na zmenu vlády, je to práve teraz. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Uviedol, že ak chce niekto povaliť vládu, nech to spraví radšej na jar. Dôvodom má byť rozbiehanie finančnej pomoci občanom a podnikom začiatkom budúceho roka. Presunutie hlasovania o nedôvere vláde na január „zavrhla strana SaS“.

„Je žalostné, že demokratické strany, ktoré by mali spolupracovať, sa medzi sebou požierajú,“ dodal. Narážal tým na to, že návrh vyslovenia nedôvery vláde podala bývalá koaličná strana SaS. O tom či vláda ustojí utorkové (13. 12.) odvolávanie, rozhodnú podľa Hegera práve hlasy SaS.

Nesúhlas s predčasnými voľbami

„Nehovorím, že naša vláda je bez chyby. Nie je to ľahká doba. To ale neznamená, že to nezvládneme,“ povedal premiér.

Podľa jeho slov sa na atmosfére v spoločnosti podpísalo najmä množstvo kríz, ktoré túto vládu postihli. „Náš štát nebol pripravený na zvládnutie takýchto kríz,“ skonštatoval.

Naďalej však trvá na tom, že predčasné voľby situáciu nevyriešia. „Každá vláda v demokratickej krajine by mala mať mandát štyri roky,“ dodal. Podľa jeho slov „vždy, keď na Slovensku skončila vláda predčasnými voľbami, sa k moci dostali populisti a skorumpovaní politici“.

Energetická kríza

Ďalším dôvodom, prečo by sa v súčasnosti nemalo „hazardovať so stabilitou vlády“, je blížiaca sa „najťažšia energetická kríza“.

Spomenul, že Slovensko je veľmi blízko k dohode, aby mohla rafinéria Slovnaft začiatkom februára začať s dodávkami svojich produktov z ruskej ropy aj na Ukrajinu. Dohodu pred pár dňami spomenul aj minister hospodárstva Karel Hirman.

Tiež pripomenul dohodu so Slovenskými elektrárňami, ktorá občanom prinesie zníženie ceny účtov za elektrickú energiu v budúcom roku. „Slovenské domácnosti mali totiž ešte pred krízou najvyššie účty za elektrickú energiu spomedzi krajín EÚ,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko