Na hlavný obsah

Slovákov v pracovných inzerátoch najviac zaujíma výška platu, zároveň ich frustruje

Za najdôležitejšiu informáciu v ju označilo 83 % opýtaných.

Slovákov v pracovných inzerátoch najviac zaujíma výška platu, zároveň ich frustruje
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Slováci v inzerátoch ponuky práce sledujú najmä výšku platu. Túto informáciu pokladajú vo väčšine za najdôležitejšiu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre portál Profesia.sk, do ktorého sa zapojilo 1 017 respondentov. Uvádza sa v ňom, že údaj o výške mzdy zároveň Slovákov najviac frustruje.

Výšku ponúkaného platu označilo za najdôležitejšiu informáciu v inzeráte 83 % opýtaných. Viac ako 60 % respondentov pokladá za najdôležitejší udaj o mieste výkonu práce, 57 % z nich informácie o náplni práce.

O niečo menej sa Slováci zaujímajú o ponúkané zamestnanecké benefity či dobré meno potenciálneho zamestnávateľa.

Záujem o platy rastie od roku 2018. Vtedy začal platiť zákon, ktorý firmám ukladá povinnosť zverejňovať platy v ponukách. Úprava zákonníka práce priniesla povinnosť zverejňovať plat tak, aby si ho firmy na pohovore nemohli dohodnúť nižší, vysvetľuje Profesia.

Niektorí zamestnávatelia ich zverejňovali aj dovtedy, išlo však len o motivačné mzdy. Od mája 2018 začali zverejňovať reálnejšie hodnoty. Kým v roku 2017 sa o platy v inzerátoch zaujímalo 67 percent ľudí, o rok neskôr si ho všímalo až 80 percent respondentov.

Frustrujú nízke platy a málo príležitostí

Aj keď je záujem o informácie o mzde to, čo Slovákov v inzerátoch zaujíma najviac, je to zároveň údaj, ktorý označujú za najfrustrujúcejší. Nízke mzdy odrádzajú 38 percent Slovákov a Sloveniek. Od roku 2020 ich podiel vzrástol o päť percent.

Sumy vo väčšine uvádzajú minimálnu mzdu pre danú pozíciu, preto tieto údaje v inzerátoch nie sú komplexnou informáciou o budúcom plate uchádzača, uvádza Profesia. Zamestnávatelia od ľudí očakávajú, že na pohovore prezradia svoje vlastné platové očakávania.

Za neuspokojivý označilo 37% Slovákov a Sloveniek počet príležitostí v regióne. Zhruba tretinu opýtaných znepokojuje chýbajúca reakcia reakcia zo strany zamestnávateľa, ďalších 29 % respondentov zase málo príležitostí v preferovanej oblasti.

List dopĺňa ešte negatívna spätná väzba od zamestnávateľa, komplikované vyhľadávanie ponúk či neprehľadné formuláre na reagovanie na inzeráty.

„Slováci a Slovensky majú od roka 2018 viac informácií o mzdách na jednotlivých pozíciách. Potreba komunikácie o platových požiadavkách uchádzačov na pohovoroch sa však v drvivej väčšine prípadov nijako nezmenila,“ uzatvára portál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika