Na hlavný obsah

Slovensko už zrejme začalo vymierať, tvrdia analytici

Klesá aj počet ľudí v produktívnom veku.

Slovensko už zrejme začalo vymierať, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Slovensko už dlhé roky trápi nízky počet detí. Aj keď sa úhrnná plodnosť po svojom minime v roku 2001 začala zotavovať, nikdy znovu neprekročila ani hodnotu 1,7 detí na jednu ženu.

„To znamená, že počet obyvateľov krajiny sa bez masívnej imigrácie už bude dlhodobo znižovať. Je celkom možné, že maximum má miestny počet obyvateľov už za sebou,“ konštatujú analytici VÚB banky vo svojej analýze.

Počet obyvateľov v produktívnom veku sa na Slovensku podľa nich znižuje od roku 2011. Spolu klesol už o viac ako 300 000 ľudí.

Pokračovanie tohto trendu bude podľa analytikov dlhodobo spôsobovať problémy trhu práce, ale aj dôchodkovému systému. Ten sa zakladá najmä na priebežnom financovaní penzistov z odvodov aktuálne pracujúcich.

Nepomôže ani zmena dôchodkového veku

Analytici VÚB si myslia, že situáciu nezachráni ani opätovné nadviazanie dôchodkového veku na dĺžku dožitia. Táto zmena len nedávno prešla v parlamente.

Vplyv opatrenia totiž podľa nich negatívne prevážili tie sociálne. Medzi nimi je napríklad takzvaný rodinný balíček, dôchodok po 40 odpracovaných rokoch, či rodičovský bonus k dôchodkom. Dosiahnutie stavu dlhodobej udržateľnosti verejných financií bude preto podľa analytikov veľmi náročné, treba na to úsporné opatrenia až za 5,2 % HDP.

Podľa nich by to nezachránila zrejme ani liberálna imigrácia. Pretože ak budeme ekonomicky a spoločensky za podobnými krajinami naďalej zaostávať, nebudeme veľmi príťažliví ani pre veľa migrantov.

Detí sa na Slovensku rodí najmenej od roku 2007 a ich počet sa už bude dlhodobo len znižovať. Silné ročníky, takzvané Husákove deti, už majú cez 40 a s rodením končia.

„Starší možno síce začnú čerpať z úspor naakumulovaných počas života a miera ich úspor klesá až do záporných hodnôt, no s nižším mesačným príjmom spotrebovávajú menej, ako keď pracovali, čo pôsobí naďalej deflačne. Žiadna zázračná pilulka tak pre nasledujúce dekády neexistuje,“ uzatvárajú analytici VÚB banky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko