Na hlavný obsah

Snehové búrky v USA si vyžiadali 65 životov

Problémy v letectve pretrvávajú.

Snehové búrky v USA si vyžiadali 65 životov
Ulica po extrémnej snehovej búrke v americkom meste Buffalo. Foto: TASR/AP

Počet obetí rozsiahlych snehových búrok v Spojených štátoch sa vyšplhal už na 65. Informoval o tom spravodajský server nbcnews.com. Len v najpostihnutejšom štáte New York prišlo o život 34 ľudí. Aj v stredu (28. 12.) sa pre počasie v USA zrušili tisíce letov.

Veľkú väčšinu z nich prevádzkuje spoločnosť Southwest Airlines, na ktorej sa teraz pre nezvládnutie situácie znáša tvrdá kritika.

Mrazy a sneženie počas sviatočného víkendu zasiahli prakticky celé americké územie s výnimkou západného pobrežia. Najhoršie postihli na západe štátu New York ležiace mesto Buffalo a jeho okolie. V oblasti prišlo o život 32 ľudí.

Starosta mesta s takmer 280 000 obyvateľmi Byron Brown búrku označil za pravdepodobne to najhoršie, čo Buffalo za viac ako 50 rokov postihlo.

Obete hlási aj ďalších 11 štátov. Časť ľudí prišla o život v mrazivom počasí vonku alebo pri dopravných nehodách, ďalší, keď zostali uväznení doma bez energií. S výpadkami prúdu sa počas posledných dní potýkali najmenej státisíce ľudí. Vo väčšine prípadov sa ich ale podarilo obnoviť.

Kolaps letectva

Čo sa zatiaľ nedarí, je návrat k normálu v leteckej doprave. Ešte v stredu podľa CNN rušia 2 714 letov, z ktorých 2 504 prevádzkuje aerolinka Southwest. Spoločnosť počíta s tým, že vo štvrtok (29. 12.) zruší ďalších 2 356 spojov. Jej klienti, z ktorých viaceré museli nocovať na letiskách, navyše majú často problém spojiť sa so zástupcami aerolínií a nájsť alternatívne lety.

„Ich systém sa naozaj úplne zrútil,“ povedal CNN americký minister dopravy Pete Buttigieg. „Dal som jasne najavo, že naše ministerstvo ich bude poháňať k zodpovednosti voči zákazníkom, aby sa z tejto situácie dostali, a aby sa to už nemohlo opakovať,“ zdôraznil.

Southwest, ktorému teraz hrozia pokuty, podľa neho nie je schopný „zistiť ani to, kde sa nachádzajú jeho vlastné posádky, nehovoriac o jeho cestujúci či batožina“.

Aerolinka sama, ktorá je jedným z najväčších nízkonákladových dopravcov na svete, dopady na svojich klientov označila za neprijateľné a „úprimne“ sa za ne ospravedlnila.

Agentúra Reuters problémy Southwest v čase, keď je väčšina ostatných aerolínií späť v normálnej prevádzke, vysvetľuje tým, že firma zarába prevažne na vnútroštátnych letoch, a jej prevádzka nie je tak centralizovaná ako u iných leteckých spoločností. Tým pádom je Southwest zraniteľnejší, ak zlé počasie nedovolí jeho zamestnancom dostať sa do práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet