Na hlavný obsah

So snehovou kalamitou v Prešove pre chorobnosť bojovala polovica cestárov

Na Spiši sú na podobné scenáre zvyknutí.

So snehovou kalamitou v Prešove pre chorobnosť bojovala polovica cestárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nepriaznivé počasie komplikuje situáciu aj v iných regiónoch východného Slovenska. Sneh a vietor robia problémy najmä v doprave. Niektoré cesty uzavreli.

Prešov je druhý deň pod snehom a stále sú v meste časti, kde cestárska technika nebola. Dopoludnia meškajúca MHD, neočistené zastávky, chodníky, ale ani mnohé kilometre mestských ciest.

Prešov prvú objemnejšiu nádielku snehu nezvláda. Primátor mesta to označil za tragédiu a zlyhanie. „Ten stav nepripravenosti je až tragický. Tá technická nepripravenosť a vysoká chorobnosť, o ktorej sme nevedeli spôsobuje to, že naozaj tá situácia na cestách sa komplikuje,“ povedal primátor Prešova František Oľha.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Konateľ Správy a údržby komunikácií mesta Prešov potvrdil, že má v teréne všetku techniku aj personál. Chorobnosť 50 percent zamestnancov si vybrala svoju daň.

„Situáciu, ktorú ja neviem ovplyvniť, ale do budúcna budeme aj toto riešiť. Toho snehu padlo enormne veľa, spadlo 30 centimetrov za necelé štyri hodiny,“ dodal konateľ správy a údržby komunikácií Prešova Tomáš Fecko.

Radnica avizuje nielen prehodnocovanie uzatvorených zmlúv. Len za údržbu chodníkov platí mesto štyri milióny eur a aj tak sa obyvatelia brodia snehom na verejných chodníkoch. Nie je nikto schopní splniť ani zmluvné vzťahy, ktoré s mestom má. Budeme vyvodzovať osobnú zodpovednosť, voči zamestnancom už sme začali konať.

Na Spiši napadlo 40 centimetrov snehu

Na Spiši pripadlo za posledných 48 hodín približne 40 centimetrov snehu. V dedinkách v Slovenskom raji sú však na takéto tuhé zimy zvyknutí.

Miestnu poštárku Júliu Murgáčovú čakala od rána náročná služba. K dedine patria aj chatové osady Zimná dolina či Bind, kde sa dostane len po vlastných. „Od zastávky cez les, budem sa brodiť asi po kolená ale musím . Lebo dôchodky. Akože, nie je to prvý krát, ale keď už ráno vidím, aké je počasie, už ma bolí brucho. To zase bude deň,“ dodala.

Na rozdiel od väčších miest na východe , kde kolabovala doprava , si tu napriek menším komplikáciám užívajú dokonalú zimnú idylu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny