Na hlavný obsah

Zo Slovnaftu majú štátu natiecť stovky miliónov eur

Peniaze chcú použiť na pomoc rodinám a domácnostiam.

Zo Slovnaftu majú štátu natiecť stovky miliónov eur
Na snímke logo na nádrži na ropu v rafinérii Slovnaft. Foto: TASR

Sedemdesiatpercentný odvod zo ziskov nad úrovňou 120 % priemeru za posledné štyri roky. Toľko by mal podľa návrhu ministerstva financií zaplatiť Slovnaft štátu od nového roka. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaft, a. s. Oszkár Világi to nepovažuje za spravodlivé. Argumentuje tým, že iné európske krajiny majú solidárny príspevok nastavený nižšie.

Téme sa v Rádiožunále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Európske nariadenie hovorí o tom, že sadzba solidárneho príspevku musí byť minimálne na úrovni 33 %. Susedné Česko v súčasnosti uplatňuje 60 %. Na Slovensku má ísť o 70 %. Oszkár Világi vysvetľuje, že 70 % nie je všetko, čo budú musieť zaplatiť. „Tú sadzbu, ktorú navrhujú – 70 % – nemožno odpočítať od daňového základu v roku 2022. To znamená, že to musíme ešte zdaniť 21 %. Konečná suma je 91 %. Všetko čo Slovnaft v tomto roku zarobil, tak 91 % z toho musí zaplatiť ako na dani,“ hovorí.

Ministerstvo financií oponuje, tvrdí, že nejde o percentá z celého zisku firmy, ale iba nad 120 % priemerného zisku. „V tomto prípade nám to pripadá ako fér zdanenie. Je to daň z nadmerného zisku, ktorú celú použijeme na to, aby sme pomohli rodinám a domácnostiam. Aby im nemuseli narásť ceny energií tak dramaticky, ako by inak narástli,“ uviedol minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) označuje návrh vlády za absurdný. Podľa neho ide o neférový prístup k podnikateľom. „Myslím si, že pri takomto nastavení urobí Slovnaft všetko pre to, aby mal zisk čo najnižší, aby Slovensku zaplatil čo najmenej. Myslím si, že krajina môže týmto možno aj stratiť viac, než získať,“ povedal.

Hirman za návrhom stojí

Minister hospodárstva Karel Hirman však za návrhom 70 % sadzby solidárneho príspevku stojí. „Úroveň zdanenia alebo toho odvodu je vyššia, ako u iných rafinérií v Európe, pretože ostatné krajiny nemajú výnimky zo sankcií na dovoz ruskej ropy,“ zdôraznil.

Podľa neho Slovnaft odoberá ruskú ropu, ktorej cena je výrazne nižšia, ako cena referenčnej ropy Brent. A to na základe vládou vyrokovanej výnimky. Analytik Radovan Potočár z portálu Energie chápe obe strany sporu, no dodáva, že Slovnaftu stúpnu náklady o rok, keď začne dodávať alternatívnu ropu.

„Súčasné technológie Slovnafru sú nastavené tak, že dokážu efektívne a rentabilne fungovať najmä na ťažkej ruskej rope. Ak bude zloženie dovážanej ropy iné, ak bude pochádzať napríklad z krajín Perzského zálivu, pôjde o takzvanú ľahkú ropu. Slovnaft bude tomu musieť prispôsobiť svoje investície,“ vysvetlil.

Solidárny príspevok sa v prípade Slovnaftu bude pohybovať rádovo v stovkách miliónov eur. Oszkár Világi sa chce domáhať ochrany na Medzinárodnom arbitrážnom súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál