Na hlavný obsah

Stabilizačný príspevok dostane 25 zdravotníckych profesií

Ide o podporu v hodnote 200 miliónov eur.

Stabilizačný príspevok dostane 25 zdravotníckych profesií
Na ilustračnej snímke zdravotnícky personál. Foto: RTVS

Stabilizačný príspevok dostane 25 zdravotníckych profesií. Dokopy ide o podporu v hodnote 200 miliónov eur pre 39 500 pracovníkov.

V pondelok (5. 12.) o tom informovali premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Kríza v zdravotníctve je zažehnaná. Všetci lekári ešte 30. novembra stiahli všetky svoje výpovede. Dali verejný prísľub, že urobia všetko preto, aby plánované operácie stihli v plánovaných termínoch. Zaviazali sa aj ku ďalším krokom – ako aj k vyššej kvalite a ľudskejšiemu prístupu k pacientom,“ povedal Heger.

Dodal, že keďže vláde na zdravotníctve záleží a je jednou z najvyšších dvoch priorít, už počas rokovaní sa rozhodli poskytnúť stabilizačný príspevok aj ostatným zdravotníckym profesiám, ktorých je dokopy 25.

Ide o príspevok pre ústavné zdravotnícke zariadenia a iné ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Príspevok tak podporí 39 500 zdravotníkov okrem lekárov sumou 5 000 eur. Dokopy tak dostanú 200 miliónov eur.

Krajniak doplnil, že peniaze budú zdanené, ale nebudú podliehať odvodom. Lengvarský vysvetlil, že náklady budú na strane zamestnanca v rámci koncoročného zúčtovania dane. Zamestnávateľ by nemal mať žiadne náklady. Financie sa nepremietnu do ceny mzdy.

Prejav vďaky a prosba o zotrvanie na pozíciách

„Dúfame, že príspevok zastabilizuje situáciu či už v zdravotníckych zariadeniach, ústavnej zdravotnej starostlivosti, záchranných službách alebo domovoch sociálnych služieb. A to vo význame, že Slovensko nebude mať odlivy zamestnancov z týchto veľmi dôležitých služieb pre ľudí. Je to prejav vďaky. Zároveň ide o prosbu, aby sa títo ľudia aj naďalej zostali starať o naše životy alebo opatrovať starých, nevládnych alebo akokoľvek inak indisponovaných ľudí,“ uviedol Matovič.

Doplnil, že príspevok sa vzťahuje aj na zamestnankyne na materskej dovolenke.

Lengvarský spresnil, že príspevok sa bude vyplácať na základe zmluvy o stabilizácií, v ktorej sa zamestnanci zaviažu, že zotrvajú v pracovnom pomere u toho istého zamestnávateľa najmenej  3 roky. Zmluvu treba uzatvoriť najneskôr do 19. decembra. Príspevok by sa mal vyplatiť do 31. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko