Na hlavný obsah

Štát uvoľní 16 miliónov eur na pomoc pre časť pestovateľov

Žiadosti o podporu môžu zadávať od štvrtka.

Štát uvoľní 16 miliónov eur na pomoc pre časť pestovateľov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Na jednej strane podpora, na druhej pozastavenie platieb, od ktorých sú slovenskí poľnohospodári závislí. Agrorezort prisľúbil pomoc pestovateľom špeciálnej rastlinnej výroby – 16 miliónov eur prerozdelí zemiakarom, ovocinárom či vinohradníkom. Tí sľubované peniaze vítajú.

Mnohí poľnohospodári zostávajú sklamaní, keďže pre zlú politickú situáciu Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) na tento rok pozastavila vyplácanie niektorých dotácií. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Slovenskí pestovatelia si v budúcom roku prilepšia. Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum pre nich otvorí výzvu na podporu produkcie už vo štvrtok (15. 12.) a minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) hovorí, že peniaze rezort vyplatí začiatkom budúceho roka.

„Chcel by som vyzvať ovocinárov, zeleninárov, pestovateľov zemiakov, viniča či tých, ktorí pestujú paradajky v skleníkoch, aby sa do tejto výzvy zapojili. Aby produkčné plochy neodstavovali, ale ďalej produkovali,“ povedal Vlčan.

Podpora sa dotkne aj cukrovarníkov. Predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Robert Kovács ju víta. Dodáva, že tento sektor je jedným z mála, ktorý na Slovensku ešte zabezpečuje potravinovú sebestačnosť.

„Tento sektor ročne vyprodukuje od 160 000 do 200 000 ton cukru. Keby nemal dostatočnú podporu, tak by sme mohli stratiť 3 000 pracovných miest,“ priblížil Kovács.

Podobne reagujú aj ovocinári či zeleninári. Predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu Jozef Šumichrast pripomína, že pre poľnohospodárov bol tento rok mimoriadne náročný. „Sucho nás veľmi potrápilo. Náklady na energiu a zavlažovanie išli enormne hore. Preto vítame každú jednu pomoc,“ uviedol.

PPA blokuje platby

Aj poľnohospodárov momentálne trápi politická situácia. Keďže parlament ešte stále neschválil rozpočet na budúci rok, PPA pozastavila vyplácanie priamych platieb.

Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory tvrdí, že mnohí farmári mali na tieto peniaze naplánované investície či bankové úvery. „Ide o škrt cez rozpočet pre našich poľnohospodárov, ktorí v tak náročnej dobe počas energetickej krízy nemajú istoty a nedokážu si tak nič naplánovať,“ dodal.

Dokopy ide o sumu 150 miliónov eur, na ktorú si musia počkať do budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika