Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa zhodli na prísnejšom postupe proti environmentálnym zločinom

Zoznam zločinov rozšíria.

Štáty EÚ sa zhodli na prísnejšom postupe proti environmentálnym zločinom
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v piatok (9. 12.) zhodli na prísnejšom postupe proti zločinom, ktoré poškodzujú životné prostredie. Ministri spravodlivosti členských krajín odsúhlasili rozšírenie zoznamu celoúniových environmentálnych zločinov a sprísnenie postihov za ich spáchanie.

Únijné krajiny by pre dve desiatky zločinov spadajúcich do tejto kategórie mali zaviesť jednotné najvyššie tresty, ktoré nebudú môcť byť nižšie ako tri roky väzenia. Štáty sa však na konečnej podobe pravidiel budú musieť najprv dohodnúť s Európskym parlamentom.

Európsky blok sa okrem aktívneho zavádzania limitov obmedzujúcich poškodzovanie životného prostredia snaží v posledných rokoch bojovať aj proti zločinom, ktoré k nemu prispievajú. Doteraz platné pravidlá zaviedla Únia v roku 2008 a teraz sa ich rozhodla aktualizovať.

„Musíme zabezpečiť potrestanie takých ľudí a organizácií, ktoré profitujú z aktivít ohrozujúcich naše zdravie a poškodzujúcich naše životné prostredie,“ vyhlásil český minister spravodlivosti Pavel Blažek. Ten zasadnutie únijných kolegov za české predsedníctvo riadil.

Zoznam zločinov rozšíria

Zástupcovia vlád sa zhodli na tom, že by sa zoznam environmentálnych zločinov mal rozšíriť zo súčasných deviatich na dvadsať. Pribudnúť naň má nelegálne obchodovanie s drevom, nedovolená recyklácia znečisťujúcich komponentov lodí alebo vážne porušenie pravidiel týkajúcich sa nakladania s chemikáliami.

Cieľom novej normy je tiež zjednotiť úroveň trestov, ktoré páchatelia zločinov z tejto kategórie v jednotlivých členských krajinách dostanú. V prípade úmyselného činu, ktorý spôsobí smrť človeka, bude maximálny trest najmenej desať rokov. Pri čine z vážnej nedbanlivosti päť rokov. Za akýkoľvek iný úmyselný čin zo zoznamu by nemal byť najvyšší udelený trest menší ako tri roky.

Jednotných pokút v celej EÚ by sa mali prvýkrát dočkať aj firmy poškodzujúce životné prostredie. Za spáchanie najťažších zločinov z kategórie by mali zaplatiť najmenej päť percent svojho ročného obratu alebo 40 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet